A gatyánk is rámegy a hitelekre

A személyi kölcsönöket is lakáscélra is fordítják a magyarok.

2021. október 19., 17:48

Szerző:

A Hitel Monitor kutatásai szerint leginkább a 30 év alattiaknak volt anyagi értelemben pozitív meglepetés az elmúlt tíz év, a legnagyobb csalódás pedig a nyugdíj felé közeledőket érte. Jelentősek a különbségek anyagi téren a nemek között. A nők több mint fele állítja, hogy rosszabb az anyagi helyzete ma, mint ahogyan elképzelte tíz évvel ezelőtt, a férfiak közül ezzel szemben csupán 42 százalék csalódott. A megtakarításokkal is hasonló a helyzet: a nők 61 százalékának tíz éve sem volt és most sincs spórolt pénze, szemben a férfiak 39 százalékával.

A magyarok döntő többsége nem erre számított, amikor tíz évvel ezelőtt elképzelte, milyen lesz a pénzügyi helyzete ma. Az emberek megközelítőleg felének pedig rosszabbul alakultak a pénzügyeik, mint ahogyan azt egy évtizede tervezték. Ez derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív, jubileumi kutatásából.

Az elmúlt évtizedre visszatekintve a magyarok pénzügyi helyzetét nagyban befolyásolta a 2011-es devizaeladósodás és a kilábalás, de a tanulságot nem csupán a devizahitelben érintettek vonták le. 

A magyarok fele állítja, hogy ma óvatosabb a pénzügyek terén és megtervezi a kiadásait, 40 százalékuk pedig többet próbál megtakarítani, mint tíz évvel ezelőtt. Ebben van is változás a lakosság nagyobb részének (40%) van most megtakarítása, mint 2011-ben (33%). 

A könnyebb (akár online) ügyintézés, az egyszerűbb hitelfelvételi procedúra és a tény, hogy sokaknak nincs megtakarítása, formálhatta a magyarok hitelekkel kapcsolatos véleményét, hiszen

az elmúlt tíz évben 9 százalékkal 66 százalékra nőtt a hitelelfogadás mértéke, a negatív megítélés pedig 8 százalékponttal 29 százalékra csökkent a 2011-es állapotokhoz képest

– mondta el Nád-Kántor Marianna, a Cofidis márka-, és marketingkommunikációs vezetője.

Digitális téren, technológiai fejlődésben nagy volt az előrelépés az elmúlt évtizedben, a pozitív irányú változással a magyarok 63 százaléka értett egyet. Jó példa erre a pénzügyek online ügyintézése is, tízből hét ember tartja egyszerűbbnek a folyamatot napjainkban. A magyarok közel fele úgy gondolja, hogy a hitelfelvétel ma gyorsabb, mint 2011-ben.

A személyi kölcsönöket is lakáscélra is fordítják a magyarok. A kutatás rámutatott, hogy az elmúlt tíz évben közel ugyanannyian rendelkeztek személyi kölcsönnel, mint lakáshitellel.

A magyarok döntő többsége nem erre számított, amikor tíz évvel ezelőtt elképzelte, milyen lesz a pénzügyi helyzete ma. Az emberek megközelítőleg felének pedig rosszabbul alakultak a pénzügyeik, mint ahogyan azt egy évtizede tervezték. Ez derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív, jubileumi kutatásából.

(Kiemelt kép: Húszezer forintos bankjegy: KISBENEDEK Attila / AFP) 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.