A Fővárosi Törvényszék elnöke beismerte, hogy beszélt Schadl Györggyel

Újabb fejlemény a Schadl–Völner-ügyben.

2022. január 28., 08:43

Szerző:

„Egy cikksorozat margójára” címmel jelent meg egy közlemény a Fővárosi Törvényszék belső hálózatán – írja a 444. A kizárólag bírósági dolgozók számára hozzáférhető írásban Tatár-Kis Péter, a Fővárosi Törvényszék elnöke arra a cikkre reagál, amelyben a Schadl–Völner-ügy nyomozati iratai nyomán azt írta a hírportál, hogy találkozott Schadl Györggyel, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) azóta letartóztatott elnökével.

A lehallgatott beszélgetésnek a Nemzeti Védelmi Szolgálat leirata alapján Schadl azt kérte Tatár-Kistől, hogy rúgjon ki egy neki kellemetlenséget jelentő bírót. Az iratok szerint a bírósági elnök azt mondta, nem tudja  kirúgni az illetőt, viszont „visszavonhatja a csoportvezetői megbízását, illetőleg el tudja érni, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén”.

Tatár-Kis a bírósági dolgozóknak írt közleményében elismerte, hogy  „valóban fogadta Schadlt”.

„E beszélgetés alkalmával az MBVK elnöke egy bírósági belső dokumentumot mutatott be és az MBVK által jegyzett beadványban kérte annak kivizsgálását, hogy miként fordulhatott elő egy ilyen irat külső kézbe kerülése. Az általa megfogalmazottakat bejelentésként értékeltem és tájékoztattam őt a kivizsgálás rendjéről. Ezen a beszélgetés során hozzám olyan kérést, hogy az általa bemutatott dokumentumot aláíró bírót bírói tisztségéből fel kellene menteni, nem fogalmazott meg, ilyen kérés esetén azt határozottan visszautasítottam volna és a szükséges lépéseket is megtettem volna” – olvasható a Fővárosi Törvényszék elnökének közleményében, aki írásában tagadja, hogy a bíró ellehetetlenítéséről beszélt volna.

Tatár-Kis úgy próbálja ezt bizonyítani, hogy a bíró éppen az ő javaslatára részesült magas kitüntetésben. A kitüntetést valóban a Schadllal való találkozója után egy hónappal adták át, de a díjról már azelőtt három hónappal döntött az Országos Bírói Tanács.

(Kiemelt kép: a Fővárosi Törvényszék épületének Alkotmány utcai homlokzata. Fotó: MTVA / Bizományosi / Branstetter Sándor)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.