A Főtáv is megszólalt a csepeli távhőszámlák ügyében

A Főtáv szabályosan járt el a csepeli távhőszámlák kiállításakor – közölte a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. távhőszolgáltatási divíziója kedden az MTI-vel.

2022. június 14., 14:44

Szerző:

Azt írták: a következő napokban lefolytatják az ügyben illetékes lakásszövetkezettel az egyeztetést a hiba kijavítására, hogy „az egyértelműen beazonosítható hibás lakásszövetkezet-képviselői ügykezelés miatt az érintett lakók ne szenvedjenek hátrányt, vagyis ne kelljen befizetni a hibás adat miatt keletkezett számlát”.

A Budapesti Közművek keretében működő Főtáv Távhőszolgáltatási Divízió közleményében kiemelte: a Főtáv minden esetben a Budapest Főváros Kormányhivatala által ellenőrzött, hatályos üzletszabályzat rendelkezései szerint járt el. A Főtáv az érintett lakóközösség képviselője által – online ügyfélszolgálaton – rögzített rendelkezésnek megfelelő díjszétosztási arányokkal teljesítette az elszámolást – írták.

Hozzátették: az érintett lakásszövetkezet közös képviselője által nyújtott hibás adatszolgáltatás „a részszámlás díjfizetők használati melegvíz-készítési célú hőszolgáltatás elszámolása kapcsán lépett fel, amelyet a felhasználói közösségen belüli téves költségosztás okozott”.

Az érintett ingatlanoknál a kérdéses időszakban jelentősen módosult a díjszétosztási arány; az új értéket a lakásszövetkezett képviselője, díjfelosztás-rögzítéssel megbízott korábbi dolgozója adta meg a Főtáv online ügyfélszolgálati felületen – közölték.

Kiemelték: az adatrögzítéskor az átlagtól jelentősen eltérő díjszétosztási arányok vagy adatok megadásakor figyelmeztető üzenet jelenik meg, és ekkor lehetőség van az adatok ellenőrzésére, módosítására még a díjfelosztás jóváhagyása előtt.

„A konkrét esetekben a Főtáv rendszere által jelzett figyelmeztetés ellenére a hibás adatokat az online felületre feltöltötték” – ismertették.

Az érintett ingatlanokkal kapcsolatban a Főtáv telefonos ügyfélszolgálata a megváltozott elszámolási értékek miatt még a számlazárás előtt megkereste a telefonon elérhető ügyfeleket, hogy tájékoztassa őket a megemelkedett mértékű elszámoló számlákról, "de ez jelen esetben többségében nem vezetett eredményre".

A Főtáv hozzátette: a részszámlák utolsó oldalán összesítetten szerepel a megállapított „tényfogyasztás”, így havonta nyomon követhető a fogyasztás és a számlák várható tartalma, így még az elszámoló számla kiállítása előtt jelezhetik az ügyfelek, ha nem elfogadható mértéket tapasztalnak.

Németh Szilárd vasárnapi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: megdöbbenve olvasta a sajtóban, hogy Csepelen két panelház lakói több mint százezer forintos távhőszámlát kaptak. Felszólította Karácsony Gergely főpolgármestert a jogtalan számlák „azonnali stornójára, visszavonására, rendezésére, a rezsicsökkentés maradéktalan végrehajtására és a sértett lakóktól való bocsánatkérésre”.

A főpolgármester a közösségi oldalán erre reagálva azt írta, hogy az ügyben a panelház ügyeit intéző Kölcsey Lakásfenntartó Szövetkezet munkatársa hibázott, akit azóta el is bocsátottak.

(Kiemelt kép: a Kvassay híd látképe Csepel sziget északi csúcsánál a Duna 1642 folyamkilométerénél. Itt ágazik ketté a Duna, átölelve a 60 km hosszú Csepel szigetet. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.