A fideszes szavazók fele szerint Orbán Viktor meg sem szavazta a szankciókat

Jelentős hatást gyakorol a kormánypárti szavazókra a kormány szankcióellenes kampánya. 

2022. november 16., 16:13

Szerző:

Működik a kormány szankcióellenes kampánya, derült ki a Political Capital friss, reprezentatív kutatásából. A felmérés során az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos társadalmi véleményeket vizsgálták. 

A magyarok többsége szerint az Oroszország elleni szankciók az európaiakat jobban sújtják, mint az oroszokat, a földgáz világpiaci árának emelkedésért pedig többen teszik felelőssé a gázra nem is vonatkozó szankciókat, mint azt a tényt, hogy Oroszország szándékosan csökkentette az Európába irányuló gázszállítást. 

A kormányzati kampány sikerességét mutatja, hogy az összes megkérdezett 36 százaléka, a fideszes szavazóknak pedig a fele tartja igaznak azt a hamis állítást, hogy „a magyar kormány nem szavazta meg a szankciókat”. Azt viszont csak a válaszadók egyharmada tartja igaznak, hogy az élelmiszerárak emelkedését is elsősorban a szankciók okozzák.

A megkérdezettek 59 százaléka szerint a szankciók inkább az európaiakat sújtják, mint az oroszokat, 22 százalék gondolja úgy, hogy az oroszok érzik meg jobban a korlátozások hatását, míg 16% szerint a két fél egyformán, áll a kutatásban. 

(Fotó: Pásztor Csaba/168.hu)

07:02

A nap első felében javulnak a látási viszonyok, megszűnik a köd, a rétegfelhőzet az északkeleti megyékben zsugorodik, ugyanakkor délnyugat felől mediterrán ciklon egyre vastagabb magasszintű felhőzete húzódik fölénk – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.