A fideszes EP-képviselő szerint az ellenzéknek van visszaút a hatalomba, de ahhoz bocsánatot kell kérnie és paktumot kötnie Orbán-kormánnyal

2018. július 21., 15:28

Szerző:

Szórakoztató interjút adott a Népszavának Schöpflin György, a Fidesz EP-képviselője, aki egy kérdésre úgy válaszol, Magyarországon a baloldali ellenzéki pártok számára van visszaút a hatalomba, de ehhez három feltételt kell teljesíteniük.

  • Bocsánatot kell kérniük 2006. október 23-ért.
  • Abba kell hagyniuk, amit ő „lejáratásnak” nevez, és paktumot kell kötniük az Orbán-kormánnyal mégpedig ahhoz hasonlóan, ahogyan 1917-ben Hollandia pártjai kiegyeztek egymással. (Nem egészen világos a párhuzam a kettő között, a Pacificatie van 1917 néven ismert folyamat Hollandiában a száz évvel ezelőtt az általános választójog,és az arányos képviselet bevezetéséről, illetve az egyházi és állami iskolák egyenlő mértékű támogatásáról szólt, a vallási és a világi pártok vitájának vetett véget.)
  • El kell ismerniük, hogy a nemzet létező entitás, az emberek számára ez egy megélhető élmény.
Fotó: Wikipédia

Ami az Orbán-kormányról szóló brüsszeli vitákat illeti, Schöpflin György úgy vélte, az Európai Parlament biztosan megszavazza,hogy az Európai Tanács elindítsa Magyarország ellen a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást – ezt a négy baloldali frakció mindegyike rábólint majd, és a Fidesz európai pártcsaládjában, az Európai Néppártban is lesznek képviselők, akik megszavazzák –, és bár egyelőre nem hiszi, hogy az Európai Néppárt kizárná a Fideszt, holnapra változhat a helyzet. Ezt azzal magyarázza, hogy sem a három Benelux-állam, sem Svédország, sem Portugália konzervatívjai nem érzik jól magukat a Fideszben Ironikus is – fűzhetjük hozzá – hogy korábban Hollandiát említette példaként a politikai kiegyezéshez, az Angela Merkel kancellár vezette CDU és a Finnországban kormányzó KOK mellett nemrég ugyanis éppen a Hollandiában hatalmon lévő kereszténydemokrata CdA volt az, amely megpendítette, hogy a Fideszt ki kellene zárni az EP legnagyobb frakciójából. Egyébként – emlékeztet Schöpflin György – politikusokat egyénenként ki lehet zárni, de egy egész pártot nehéz, ha pedig mégis megtörténik, az visszaüthet, akkor ugyanis a Fidesz esetleg elgondolkodna Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a szélsőjobboldali Liga elnöke ajánlatán, amely szerint Ligák Ligája néven akarna új EU-szkeptikus frakciót alapítani. Bár ez egyelőre üres fenyegetés – az Orbán-kormánynak például tetszik Olaszország kemény fellépése a bevándorlás ellen, de a menekültválság  kezelésében a két ország már nem ért egyet –, Schöpflin György azt állítja, hogy egy ilyen „blokkoló kisebbség” megvétózhatná az új költségvetést, amivel az egész EU működésképtelenné válna vagy megakadályozhatná egy-egy új EU-biztos megválasztását. – Én elkerülném ezeket a következményeket – figyelmeztetett a fideszes EP-képviselő.

Schöpflin Györgytől az interjúban beszél az Orbán-kormány halvány bírálatára is futja, örül ugyanis, hogy Magyarország újra megnyitja az észtországi nagykövetségét, amelyet szerinte nagyon rossz  volt bezárni 2014-ben, az olimpiai pályázatot, az internetadót és a vasárnapi boltzárat pedig téves döntésnek nevezi. Kérdezik a hírhedt 2016-os Twitter-üzenetéről is, amely szerint disznófejekkel kellene távol tartani a bevándorlókat Magyarországtól – ki tudja, talán Mayhemet hallgatott előtte –, de erről azt mondja, csak egy üzenetre válaszolt, és nem tud felelni arra kérdésre, hogy kitenné-e újra. 

 

 

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.