A Fidesz frakció 25 milliós autóra, az MSZP a saját alapítványára költ

A Blikk megszerezte a ciklus kezdete óta kötött összes frakciószerződést, amiből kiderül, mire költenek leginkább a pártok.

2023. október 24., 08:16

Szerző:

A Blikk adatigényléssel fordult az Országgyűlés Hivatalához, amelyben kikérték a ciklus eleje óta megkötött összes frakciószerződést, továbbá a képviselők benzinkártya-használatára, lakás-, illetve irodabérletére vonatkozó információkat. Ez alapján számolt be arról, hogy a Fidesz frakció 25 millió forintot költött egyetlen autóra. A lap azt írja, az autóvásárlás azért is furcsa, mert a frakciók általában inkább bérelni szoktak autókat, havi pár százezer forintért. 

A  Fidesz emellett főleg média- és internetfigyelésre költ: a Nézőpont Csoport tulajdonában lévő Observer Budapest Kft.-nek havi 1,2 millió forintot fizet „belföldi és külföldi médiafigyelési és médiahatás-vizsgálati szolgáltatások” igénybevételéért, valamint 1,7 millió forintot havonta Mediaradar Kft.-nek, internetfigyelésre. De elköltöttek félmillió forintot egy „Erdélyi táj” című festményre, amit a Magyar a magyarért alapítványtól szereztek meg.

A Fidesz a lapnak az autóvásárlással kapcsolatban csak annyit közölt, hogy „a gépjármű megvásárlása volt a gazdaságosabb megoldás”, azt azonban már árulták el, hogy milyen típusú autóról van szó, és azt sem, hogy ki használja.

Az MSZP közben a saját alapítványát gazdagította. A ciklus kezdete óta három részletben nettó 36 millió forintot juttattak az alapítványuk tulajdonában lévő Szociális Demokráciáért Intézet Nonprofit Kft.-nek, valamint húszmillió forintot a Kapcsolat.hu Kft.-nek. Az előbbitől egyebek mellett politikai elemzéseket kaptak, az utóbbi informatikai munkákat lát el – írta a lap.

A legtöbb pénzt az MSZP a Sapienza Kft.-nek fizette, ami korábban az MSZP-pénztárnokának, Puch Lászlónak a tulajdonában volt, jelenleg Török Ottóé, aki a második Gyurcsány-kormányban volt sportállamtitkár. A cég tavaly május óta 82 millió forint értékben kapott megbízást tanácsadói tevékenység végzésére, illetve tanulmányok, elemzések készítésére.

A Blikk szerint a Párbeszéd takarékoskodik. Szerződései jelentős része jogi tanácsadásra vonatkozik havi 400-500 ezer forintos értékben. Online-marketing tanácsadást tavaly 700 ezer forintért, majd havi 500 ezer forintért a Weber und Mill Kft.-től kapott – számol be róla a lap.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)