A felét sem adja a kormány a kórházi adósság rendezésére, mint amennyit ígért

A kormány korábban a 60 milliárdot is elérő kórházi adósságállomány kétharmadának kifizetéséről beszélt.

2022. december 14., 11:25

Szerző:

19 milliárd forintot utalt ki a kormány, pedig az egészségügyi államtitkár novemberben az év végére 60 milliárdot is elérő adósságállomány kétharmadának kifizetéséről beszélt – írja a hvg.hu. Működési támogatást kapnak azok az állami és egyházi kórházak, egyetemi klinikák, amelyek adóssága október végén meghaladta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által 2022. január és november között kifizetett finanszírozás öt naptári napra jutó összegét. Ez a pénz intézményi felújításra, beruházásra, fejlesztésre nem használható fel, és olyan tartozás törlesztésére sem, amelynek kiegyenlítésére az egészségügyi szolgáltató a Járvány Elleni Védekezési Alapból kapott támogatást – írja a lap. 

A rendelethez kapcsolódó kormányhatározat „az egészségügyi ellátórendszer biztonsága, a folyamatos ellátás garantálása és a beszállítók anyagi terheinek csökkentése érdekében” 19 milliárd forinttal megemelte a költségvetésben a gyógyító-megelőző ellátás célelőirányzatait. Ennek forrását a szokással ellentétben nem jelölték meg. Azt viszont meghatározták, hogy a kórházi adósságállományt a követelés lejárata szerinti sorrendben kell rendezni, azzal, hogy első körben a büntetés-végrehajtási szervezet részére fennálló lejárt szállítói tartozásokat kell kielégíteni.

A 19 milliárd forint az adósságok mértékéhez képest nem túl sok. Takács Péter, az egészségügyért felelős belügyi államtitkárnak egy konferencián elmondott beszédéből kiderült, hogy októberben a kórházi adósságok 46,7 milliárd forintra rúgtak. Az államtitkár azt mondta, idén kisebb kompenzációra számíthatnak a kórházak, mint az elmúlt években, mert 2020-ban az adósságok nyolcvan, míg 2021-ben az adósságok kilencven százalékát rendezték konszolidációval. Idén a becsléseik alapján az év végére hatvanmilliárd forintot is elérő összegből a központi költségvetés körülbelül harmincmilliárdot tud adni, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap kasszájában is van némi maradvány, valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság saját hatáskörben is át tud csoportosítani némi pénzt a célra. Így „nagyjából az adósságok háromnegyedét, azaz 42–45 milliárdot tud majd az állam a kórházi tartozásokból törleszteni” – mondta Takács Péter. Ehhez képest csupán 19 milliárdot kaptak az intézmények. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Fotó: Mészáros János/MTI)

17:04

Vasárnap néhány órára kisüthet a nap, ám a keleti országrészben erősebb felhősödés várható. Bár veszít az erejéből, erős marad a szél. Éjszaka a kemény fagyok is megérkeznek. 

16:55

A Magyar Orvosi Kamara meghatározta követeléseit, politikai és társadalmi konszenzust várnak el az ellátás javítása érdekében.  Követeléseik nyomatékosításaként a magyar orvosok képviselői úgy határoztak, nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon: a tagság eredményes tárgyalás hiányában a kórházak ügyeleteit biztosító önkéntes többletmunka felfüggesztése, az új háziorvosi ügyeleti szerződések aláírásának megtagadása és feladatellátási szerződéseik felmondása mellett dönt.

16:23

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom korábbi elnöke, európai parlamenti képviselő jövőértékelő beszédet tartott. A párt EP-képviselője gyermekvállalás miatt nem indult újra a tisztújításon, a pozíciót jelenleg Gelencsér Ferenc tölti be.