A divatos erotikus magamutogatást is szigorúan megadóztatja a NAV

Februárban a brit adóhatóság (HMRC) több mint 4000 online tartalomgyártónak és influenszernek küldött felszólítást az adókötelezettségük betartására figyelmeztetve.

2023. április 17., 19:21

Szerző:

Az ügy egészen az Európai Bíróságig futott, ami főként az OnlyFans közösségi oldal működését érintette. Ezzel kapcsolatban határozottan állást foglalnak az internetes felnőtt tartalmakat szolgáltató felületeinek adókötelezettsége mellett. Kérdés, hogy ezt miként sikerül betartatni Magyarországon, ahol egyre népszerűbb a platform? Például kinek és milyen mértékben kell az ebből származó bevételt követően áfát fizetni és pontosan mennyit? Mint kiderült, adózás szempontjából csak az OnlyFansen alkotóként szereplők helyzetét kell megvizsgálni, miután a cég az alkotóknak fizetett pénzek 20 százalékát elteszi, és a fennmaradó összeget számlázza ki számukra – írja az RTL.

„Az alkotó két lehetőség közül választhat: vagy vállalkozóvá válik (akár egyénivé, akár céges formában), vagy a személyi jövedelemadó szabályai szerint fizeti a közterhet. Ha valaki kiegészítő tevékenységként tesz közzé tartalmakat az OnlyFansen, akkor valószínűsíthető, hogy emiatt nem hoz létre vállalkozást. Bevétele azonban feltehetően rendszeresen érkezik, így a magánszemélynek adószámot kell kiváltani” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakértője.

Az OnlyFans platformon fizetés ellenében lenge élethelyzetekben szemlélhető népszerű személyek vagy adószámos magánszemélyként vagy 10 százalékos költséghányad alkalmazásával működhetnek legálisan.

Péter András figyelmeztetett, hogy ez a bevétel bizony adóköteles és el kell számolni az éves adóbevallásban. Még akkor is, ha pillanatnyilag a NAV éves ellenőrzési tervében az OnlyFans tételesen nem szerepel, aminek az adminisztrációs korrekcióját mihamarabb elvégzik.   

(Kiemelt kép: a népszerű venezuelai influenszer, Valery Lopez 2020. december 1-jén Caracasban nézi át a képeket Michael Davis fotóssal, hogy tartalmat készítsen OnlyFans-profiljához. Fotó: Cristian Hernandez  / AFP)

 

16:38

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.