A CEU már készíti elő a terepet a Bécsbe költözéshez

2018. október 5., 18:31

Szerző:

Körlevelet küldött pénteken Michael Ignatieff, a CEU rektora az egyetem tanárainak és hallgatóinak arról, hogy bár az intézmény szeretné Budapesten folytatni, ha az Orbán-kormány nem bólint rá az ügyben született megállapodásra, akkor az oktatási intézmény Bécsbe költözik. Ebben az esetben a tanulmányaikat korábban kezdő hallgatók Budapesten maradnak a 2019-20-as es tanévre, az új diákok viszont az osztrák fővárosban kezdenek – írja a 444

„Amennyiben a magyarországi helyzetünk nem oldódik meg, mindegyik programunkat a bécsi kampuszunkon fogjuk oktatni, amelyhez a szükséges engedély beszerzése már folyamatban van az illetékes amerikai oktatási hivatallal (Middle States Commission on Higher Education) együttműködésben”

– hangzik a rektori körlevél. Michael Ignatieff szerint a bécsi költözésről szóló tervet még nem véglegesítették, de az oktatási helyszín már megvan, és a képzési akkreditálásához szükséges folyxamatot is elindították. F el akarnak venni egy új bécsi projektmenedzsert, aki minden tanszékkel és szervezeti egységgel egyeztet, és elkészíti az erre az esetre szóló tervet.

Fotó: Kökényesi Gábor

Michael Ignatieff a körlevélben hangsúlyozza azt is, hogy a CEU rendelkezésére állnak az anyagi források a költözéshez Bécsbe.

A CEU alapítója, Soros György elleni gyűlöletkampány jegyében az Orbán-kormány tavaly nyomta le az Országgyűlés torkán az egyetem budapesti működését ellehetetlenítő lex CEU-t, amelynek az értelmében külföldi egyetem nem folytathat képzést Magyarországon, ha az anyaországban – a CEU esetében az egyesült Államokban – nincs akkreditált képzése. Bár ezt a követelményt a CEU most már teljesíti a New York-i Bard Colledge-dzsal kötött tavalyi megállapodással, az Orbán-kormány nem hajlandó aláírni az ügyben New York állammal kötött szerződést. És még az Országgyűlésnek is ratifikálnia kell,  hogy a CEU tovább működjön Budapesten.

A CEU-ügy rendezése a magyar-amerikai viszony egyik neuralgikus pontja, amely feszélyezi is az Orbán-kormány és a Trump-adminisztráció viszonyát. David B. Cornstein új amerikai nagykövet egyik első útja is a CEU-ra vezetett a budapesti érkezése után.

Tegnap 21:17

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

Tegnap 18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Tegnap 16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.