Több mint egymilliárd forintot költ a Budapest Airport zajvédelmi programjára

Kibővíti lakossági zajvédelmi programját a Budapest Airport szeptembertől, a következő három évben összesen 1,2 milliárd forintot fordít erre a célra – tájékoztatta a repülőtér üzemeltetője kedden az MTI-t.

2022. július 5., 15:42

Szerző:

A közleményben jelezték: a program keretében a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében élők zajterhelését csökkentik az ingatlanok nyílászáróinak utólagos szigetelésével vagy cseréjével.

A társaság több mint tíz éve működtet ilyen típusú programot, eddig 1500 ingatlantulajdonost kerestek meg, akiknek 30 százaléka fogadta el ajánlatukat – idézték fel.

Az ősztől induló, bővített program során még több, hozzávetőleg 4000 ingatlantulajdonosnak ajánlják fel zajvédelmi szolgáltatásaikat a XVII., XVIII., X., kerületben, illetve Vecsésen és Üllőn.

Az érintettek kérhetnek pótlólagos ablakszigetelést, amely akár 10-12 decibellel csökkentheti a külső zajokat. Ablakcsere tíz évnél idősebb ablakok esetében a hálóhelyiségekben ingyenesen, egyéb lakóhelyiségekben költségmegosztással igényelhető. A környéken élők továbbá redőnytok szigetelésére vagy szellőztető berendezés beszerelésére is jelentkezhetnek.

Az igényléseket szeptemberétől lehet beadni a Budapest Airporthoz; a lakóingatlanok tulajdonosait postai úton, levélben is tájékoztatják majd – olvasható a közleményben.

(Kiemelt kép: leszálló repülő a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Fotó: Zoltan MATHE / various sources / AFP)