A Blaha Lujza tér blokkolására készülnek a diákok

A Blaha Lujza teret reggel hét órától ülősztrájkkal blokkolnák a tanáraik mellett kiálló diákok.

2022. december 7., 17:54

Szerző:

Közel 100 iskolában tartanak ülősztrájkot a diákok a december 8-ára meghirdetett országos tanársztrájk alatt, és aznap reggel a tervek szerint blokkolni fogják a Blaha Lujza teret. Erről Mihalics Lili, az Egységes Diákfront (EDF) egyik tagja beszélt a Belügyminisztérium előtt tartott szerdai sajtótájékoztatón – írja a Telex.

A Blaha Lujza teret reggel 7 órától blokkolnák ülősztrájkkal, de a rendőrség végül csak a járdák elfoglalására adott engedélyt, ezt azzal indokolták, hogy túl nagy csomóponról van szó. Így kérdés, hogyan fog megvalósulni az akció. Pénteken 17:30-kor a diákok a Flórián térről az MTVA-hoz vonulnak majd. „Nagyon hosszú út lesz, amíg elérjük azt a célt, hogy Magyarországon diákközpontú oktatás legyen.”

Csütörtökön, december 8-án újra országos tanársztrájk lesz, a diákok pedig közös ülősztrájkkal vállalnak szolidaritást velük. A diákok december 9-ére vonulásos tüntetést hirdettek az MTVA elé, mivel egy hónapja ultimátumot adtak a köztévének: ebben az szerepelt, hogy ők is meg akarnak szólalni az elmúlt időszak sorozatos kiállásairól, ha ezt a kérésüket nem teljesítik, utcára vonulnak. Mivel választ azóta se kaptak, így pénteken az MTVA elé vonulnak, írja a portál. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Diákok tüntetnek a tanáraikért Budapesten, 2022. március 16-án. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.