Továbbra is folytatódik a harc a földvári bódésorért

A bíróság nem engedte kisajátítani a földvári kikötő üzleteit, a városvezetés nem örül. 

2022. február 21., 10:23

Szerző:

A bíróság nem engedte kisajátítani a földvári kikötő üzleteit, ám a polgármester szerint ez nem állítja meg a fejlődést – számolt be hétfői cikkében a 24.hu.

A balatonföldvári BAHART-kikötő bejáratánál 1985 óta több üzlet is üzemel, azonban a helyi polgármester úgy gondolhatja, hogy a mai napig is nagy népszerűségnek örvendő bódés büfék és üzletek már egy letűnt kort tükröznek. Holovits Huba ugyanis – mint azt a cikk írja – fejleszteni szeretné a kikötőt, emiatt eltüntetné a büfésort.

A nézeteltérés az üzletek és a városvezetés között korántsem most kezdődött, a vita ugyanis már 2017 óta tart. Most azonban a Pécsi Törvényszék is kimondta: a kisajátítási eljárás kezdeményezését megelőző önkormányzati és kormányhivatali eljárás is szabálytalan volt, amennyiben az ügyet újra terítékre bocsátanák, a vezetésnek mindent elölről kell kezdeni.

„Összességében megállapítható, hogy az I. r. alperes (a kormányhivatal) egy szabálytalanul lefolytatott eljárást követően hiányos, indoklást nem tartalmazó határozatokat hozott, amelyek az érdemi felülvizsgálatra alkalmatlanok”

 – fogalmazott ítéletében a Pécsi Törvényszék. A kormányhivatal tervei szerint felvásárolná a szóban forgó üzleteket, egy ingatlanossal pedig ezek értékét is felbecsültette. A 4,5 és 16,5 millió körüli összegek azonban a tulajdonosok szerint elfogadhatatlanok, ugyanis

egyetlen szezon alatt nagyobb forgalmat termelnek ennél.

Arról nem is beszélve, hogy ezek a családi vállalkozások már 40 éve nyújtanak biztos megélhetést generációknak.

A 24.hu-nak nyilatkozó egyik büfés szerint bizonyíthatatlan az üzletek közérdekből történő kisajátítása, „miután a vak is látja, hogy az oda tervezett utat máshol is el lehetne vezetni”. A büfés szerint az igazság az, hogy a polgármester szemét szúrja ez a régi büfésor, Holovits ugyanis más stílusú helyeket szeretne látni Balatonföldváron.

A bíróság döntésével kapcsolatban a lap megkereste a balatonföldvári önkormányzatot, akik levélben válaszul azt írták: az üzletek lebontásra kerülnek. A kérdés csak az, hogy belátható időn belül történik meg, vagy a 2004-ben 99 évre megkötött botrányos szerződések lejárta után, 2103-ban, amikorra már valószínűleg maguktól is összedőlnek. 

„A ’80-as években ideiglenes jelleggel épült kikötői bódékat már a ’90-es években bontásra ítélte az akkori városvezetés, mivel az akkori igényeknek sem feleltek meg ezek a felépítmények. A bontást azóta több építészeti szervezet is szorgalmazta. Az egész kikötő örökségvédelem alatt áll, ezért a 21. században sem az önkormányzat, sem az örökségvédelmi hivatal nem tartja elfogadhatónak a műemléki környezetben mindenféle színűre festett fából készült tákolmányok látványát. Felújításukat, átépítésüket pedig a hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé”

– írta válaszul 24.hu-nak a polgármester.

(Kiemelt kép: Balatonföldvár, 2017. május 19. Vitorláshajók a balatonföldvári hajóállomás kikötőjében. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)