A bíróság kimondta, hogy jogtalanul rúgta ki az Antall József Tudásközpont Szert Boglárkát

2018. április 6., 10:49

Szerző:

Pert nyert Szert Boglárka korábbi munkahelyével, az Antall József Tudásközponttal szemben. A volt titkárságvezetőt a bíróság szerint is politikai kiállása miatt rúgta ki Antall Péter igazgató, amiért Szert kiállt egy kolléganője és annak politikai állásfoglalása mellett – írja a Magyar Nemzet.

Szert Boglárka azért fordult tavaly bírósághoz, mert jogsértőnek gondolta elbocsátását. Úgy vélte, azért küldték el, mert kiállt egy fiatal munkatársa mellett, aki támogatta saját Facebook-oldalán a Momentum olimpiarendezés elleni aláírásgyűjtését. Antall Péter megalázta beosztottját.

– Gyere, Editke, megpofozgatlak – mondta állítólag Antall a lánynak.

Ezután az igazgató a központ dolgozóinak zárt Facebook-csoportjában kirúgással fenyegette meg azokat, akik akár magánemberként nyilvánítanak hasonló véleményt. Egyúttal arra is emlékeztetett, hogy a központ finanszírozása a miniszterelnökségtől jön.

A bíróság döntése alapján azonban jogsértő volt Szert kirúgása, emiatt az AJTK-nak 5 millió 600 ezer forintot és kamatait elmaradt munkabér, másfél millió forintot pedig sérelemdíj jogcímén kell megfizetnie. Az ítélet nem jogerős.

Hogy mennyire okoz gondot a bírság kifizetése a központnak, az egyelőre kérdéses. Hiába kap ugyanis több száz millió forint támogatást a Miniszterelnökségtől, úgy tűnik, ez nem elég. A dolgozók például csak jelentős késéssel kapták meg novemberi és decemberi bérüket.