300 millióért alakítanak ki luxusszékházat az Alapjogokért Központnak

A közpénzből jut szaunára és fitnesz-szobára is.

2021. június 24., 15:43

Szerző:

Az Átlátszó írta meg, hogy a Budakeszi úton, a Türk Tanács és az MMA épülete között egy hatszintes épületet alakítanak át irodaházzá az Alapjogokért Központ részére. Az ingatlanban szauna és fitnesz-szoba is lesz, az átalakítás eddig ismert költségei közel 300 millió forintra rúgnak. Az Alapjogokért Központ mögött álló Jogállam és Igazság Kft.-ről a lap korábban kinyomozta, hogy szinte a teljes költségvetését az eredetileg a Miniszterelnöki Kabinetirodából származó közpénzekből finanszírozott támogatások biztosítják.

Az Alapjogokért Központ az a szervezet, amelyik a Fidesz álláspontját rendszeresen alátámasztó úgynevezett jogi és politikai elemzéseket készít, amit aztán a közmédia és a Fidesz-barát médiabirodalom felületein visszhangoznak.

A szervezet elköltözik a budai Várból, az új irodájuk a Budakeszi úton található, műemléki környezetben. Az épület két szomszédja a Türk Tanácsnak otthont adó Ybl-villa, valamint a Magyar Művészeti Akadémia egyik kutatóintézetének neoklasszicista épülete.

A hatszintes épület irodaházi célú átalakítása jelenleg is folyamatban van. A vonatkozó közbeszerzési hirdetmény szerint a -2. szinten szaunát, fitnesztermet, könyvtárszobát alakítanak ki az elemzőknek. A -1. szinten konferenciaterem lesz, a földszinten elegáns lobby épül.

„Az emelet a vezetői irodák szintje, ez a legnívósabb megjelenésű szint (…) a többi szinten elegáns, letisztult, de egyszerűbb belsőépítészeti megoldások megvalósítására kerül sor”

– áll a hirdetményben.

Az opál üvegezésű belső üvegfalakon az Alapjogokért Központ logóját víztiszta, átlátszó módon fogják kialakítani.

A Budakeszi úti épület bontására, az átalakítás tervezéséhez szükséges feltárási feladatokra még tavaly decemberben írt ki közbeszerzést az Alapjogokért Központot működtető Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. Most júniusban a konkrét átalakítást érintő közbeszerzési eljárás győztesét hirdették ki. A két munkát egyaránt az Exedra Kivitelező, Tervező Kft. végzi. A két közbeszerzés összértéke 299,4 millió forint.

A Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. nem állami szerv. Azért köteles mégis közbeszerzési eljárás lefolytatására, mert a működésének a finanszírozása szinte kizárólag közpénzekből történik. Az Alapjogokért Központ működéséhez szükséges pénzeket az elmúlt években elsősorban olyan támogatások biztosították, amelyeknek a forrása a Rogán Antalhoz tartozó Miniszterelnöki Kabinetiroda volt.

 

(Kiemelt kép: Forrás: Alapjogokért Központ Facebook-oldala)