Tovább szívnak az utasok

Nem keveset csúszik a 3-as metró átadása.

2021. szeptember 21., 08:09

Szerző:

Negyedévet csúszik a 3-as metró átadása. Korábban a BKV 2022 végi, majd 2023 eleji befejezéssel kalkulált, most úgy terveznek, hogy 2023 március közepén használhatják ismét a kékmetró teljes vonalát az utasok.
A Világgazdaság úgy tudja, hogy az átadás pontos dátuma eredetileg január 6-a volt, már ez is egy módosított időpont volt, december 7-ről. Nincs hivatalos tájékoztatás arról, hogy miért csúszik az átadás, sőt, a BKV cáfolta, hogy egyáltalán bármilyen késlekedéséről szó lenne.

„A teljes M3 metróvonal utasforgalomnak történő átadása tervezetten 2023 első negyedévében várható. A hivatalos kommunikáció szerint ez az időpont a középső szakasz átfogó felújításának harmonizált ütemterve és a belvárosi rész rekonstrukciójának teljes körű kivitelezése óta nem változott és jelenleg is ez a céldátum”.

A korszerűsítésre jelenleg 217,5 milliárd forint fordítható, ennek zöme uniós forrás, de közel 45 milliárdot a központi büdzsé finanszíroz. Budapest Főváros Önkormányzata még 2018-ban vállalt kötelezettséget további 5,6 milliárd forintra az állomások akadálymentesítéséhez. Szeptember elején viszont a fővárosi közgyűlés úgy döntött, hogy a rekonstrukcióhoz szükséges műszaki ellenőri és egyéb mérnöki tevékenységek előirányzatát megemeli, mivel „a kivitelezés időtartamának meghosszabbodása miatt” erre a fedezet nem biztosított. Ezért több mint 1,5 milliárd forint keretösszeg elkülönítése vált szükségessé. Mivel egy csúszás több vállalkozói szerződést is érinthet, ebben az esetben könnyen lehet, hogy más megállapodások is drágulnak. Csakhogy a projekt kifeszített költségvetésében szűkös a tartalék, és a 2023 végi pénzügyi zárás is egyre sürget.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Munkások dolgoznak a 3-as metró felújításán a budapesti Deák Ferenc téren 2021. január 29-én. Fotó: 168.hu | Dimény András)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.