24.hu: Az ügyészség vádalkut kötött Schadl bizalmasával, aki Excel-táblázatban vezette a pénzmozgást

Schadl bizalmasa dokumentálta a kenőpénzek mozgását. 

2022. november 24., 07:05

Szerző:

Házipénztár és EgyenlegMoncsi elnevezésű Excel-táblázatokban dokumentált minden pénzmozgást, így a Völner Pál volt államtitkárnak juttatott kenőpénzek kifizetését is a végrehajtói kar elnökének bizalmi embere, akivel az eljárás során vádalkut kötött az ügyészség – írja a 24.hu. A lap szerint a nő 90 oldalnyi vallomást tett, amiben részletesen beszámolt Schadl György ügyeiről.

Schadl bizalmasa hivatalosan végrehajtójelölt volt, valójában azonban Schadl pénzügyeseként dolgozott, tisztában volt azzal is, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke rendszeresen fizet kenőpénzeket – többek közt Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkárnak is. A vádirat szerint Schadl 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a Völner Pállal kialakított korrupciós kapcsolata révén. A pénzt az ő kérésére kinevezett végrehajtóktól kapta vissza, egy részét pedig – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – átadta a befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorló fideszes államtitkárnak. Az eljárásnak 22 vádlottja van, köztük Schadl, Völner, valamit Schadl apja, felesége és sofőrje is, de a kenőpénzeket táblázatokban vezető bizalmi ember csak tanúként szerepel.

Az ügyészség Schadl Györgyre tíz év, míg Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig, írja a lap. 

 

(Fotó: Miskolci Egyetem)

14:16

Elszálltak a pálinkakészítéshez szükséges alapanyagárak, többek között azért, mert a magyar pálinkafőzéshez szükséges üvegek 40 százaléka eddig Ukrajnából érkezett.

13:18

Nagy győzelem Magyarország számára, hogy az Európai Bíróság az osztrák keresetet elutasítva szerdán megállapította, hogy a Paks II bővítés minden szempontból megfelel a közösségi szabályoknak – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bukarestben.