Fontos dátum közeleg az autósok számára, jó ha figyelnek

Szerdán nulla órától megbüntethetik azt az autóst, aki nem váltotta meg a 2023-as úthasználati jogosultságát.

2023. január 30., 13:31

Szerző:

Szerdától büntetnek, ha nincs megváltva a 2023-as úthasználati jogosultság – figyelmeztet az Index. Kedden éjfélkor járnak le a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák, tehát szerdán nulla órától már csak a 2023-as úthasználati jogosultság birtokában lehet díjköteles utakon közlekedni. Ha ez nincs meg, úgy az autósnak pótdíjat kell fizetnie. 

Érdemes tudni, hogy az e-matricát minden esetben a díjköteles útra való felhajtás előtt kell megvásárolni, azonban ha az úthasználó 60 percen belül észreveszi, hogy e-matrica nélkül használja az adott utat, még megvásárolhatja az arra szóló jogosultságot, és így elkerülheti a pótdíjfizetést.

A kellemetlenségek elkerülése érdekében vásárláskor, még a fizetés előtt ellenőrizzük a megadott rendszámot, felségjelet, jármű-kategóriát és az érvényességi időt – tanácsolja az OTS. 

Pótdíj és pótdíjkülönbözet

Személygépkocsik és kishaszongépjárművek esetén (D1, D2 kategória) a büntetés 18 750 Ft, 60 napon túli fizetésnél 74 970 Ft. Buszoknál 84 330 Ft az alapbírság, és 60 napon túl 337 290 Ft fizetendő.

Pótdíjkülönbözetet kell leróni, ha a gépjárműre a szükségesnél alacsonyabb díjkategóriás jogosultságot vásároltak. A személygépkocsik pótdíjkülönbözete 9440 forint, 60 napon túl 37 800 forint. Az idén megváltott éves országos és megyei jogosultságok 2024. január 31-ig érvényesek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pesti Hírlap Archív)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.