2010 óta ötszörösére nőtt a 70 év feletti munkavállalók száma

Az alacsony nyugdíj miatt évről évre emelkedik a 65 éven felül munkát vállalók aránya Magyarországon. A Népszava információi szerint mintegy ötszörösére nőtt a 70 év feletti munkavállalók száma. 

2023. november 20., 08:11

Szerző:

„Magyarországon inkább a kényszer, a fejlett nyugati országokban döntés kérdése az, hogy nyugdíjba vonulás után a munkát vagy a pihenést választja az ember” – így fogalmazott a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója, Molnár László a Népszavának. KSH adatokra hivatkozva  évről évre emelkedik itthon a 65-, sőt a 70 éven felül munkát vállalók aránya

Míg 2010-ben a 65-69 éves korosztályból 25 ezren dolgoztak, 2022-ben 84 ezren vállaltak munkát. A 70-74 éves korcsoportban is hasonló a tendencia, 2010-ben 6 ezren, 2022-ben 28 ezren voltak jelen a legális munkaerőpiacon. Az adatokból az is kiolvasható, hogy több férfi dolgozik, mint ahány nő. Molnár László szerint az alacsony keresetek és indulónyugdíjak miatt vállal sok nyugdíjas munkát, hiszen az ellátás 20-30 százalékkal alacsonyabb, mint az utolsó évek átlagkeresete volt. 

A GKI vezérigazgatója utalt a Policy Agenda elemzésére, amely szerint 2022-ben a nyugdíjasok több mint felének, 1,2 millió idősnek az ellátása nem érte el a nyugdíjas létminimum 145 ezer forintos szintjét. Hasonlóan látja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szakértője is. Marosi János is úgy vélte, főleg a pénz a fő motiváló erő. Van olyan nyugdíjas ismerőse – mondta, aki azért dolgozik, mert még a lakáshitelét törleszti, egy másik pedig az unokájának segít saját otthonhoz jutni. Igaz az is, hogy van, akiknek aktivitásra van szüksége. Nem ebbe a körbe tartoznak a szociális munkakörben dolgozók, akiknek 90 százaléka nő. Az alacsony, 200-230 ezres fizetés miatt annyira kevés nyugdíjra számíthatnak, hogy abból csak nagyon szűkösen lehet megélni. Nem nagyon van más választásuk, minthogy idős korukban is dolgozzanak. Ugyanakkor szükség is van rájuk, hiszen az alacsony bérek, a megbecsülés hiánya és a lelkileg-fizikailag megterhelő munka miatt hatalmas a területen a munkaerőhiány.  

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szakértője megjegyezte azt is: hibásnak tartja a nyugdíjasok foglalkoztatását szabályozó, sokszor értelmezhetetlen és követhetetlen előírásokat. Mint mondta, nehezen fogadható el, hogy míg a versenyszférában korlátozás nélkül dolgozhatnak a nyugdíjasok, addig a közalkalmazottaknak, közszolgálati tisztviselőknek választaniuk kell a nyugdíj vagy a munka között, ami alól csak a gyermekvédelem-, szociális ellátás-, köz- és szakképzés területén dolgozók kivételek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)