18 millió forinttal segítették a beteg gyermekeket

A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért“ program révén a Danone Kft. immár 10. éve segíti a daganatos beteg gyermekek rehabilitációját és egészséges klinikai táplálkozását. Az idén október 3. és november 13. között megrendezett program során a fogyasztók minden „Könnyű és Finom” joghurt megvásárlásával 1 forinttal járultak hozzá a nemes célhoz. A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat részére 18 millió forint támogatás gyűlt össze.

2011. november 26., 17:17

Az idén befolyt összeg egy részéből, a Klinikai Táplálkozási Program keretében továbbra is a Bakonybélben épülő Oktatási Központ építését támogatja a program. Másik részéből pedig olyan egységes, szakmai táplálási protokollokat fejlesztettek ki, amelyek segítik az orvosokat a daganatos és leukémiás betegséggel kezelt gyerekek megfelelő táplálásában a Magyarországon működő 9 gyermekonkológiai és rehabilitációs központban. Ezen kívül a TEGY program lehetővé tette Táplálási Team felállítását és folyamatos működtetését minden egyes gyermekonkológiai klinikán. A támogatást szimbolizáló csekk, a protokollok, valamint értékes személyi mérlegek átadására a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinikáján került sor, ahol a látogatóknak arra is lehetősége nyílt, hogy egy rövid látogatással közvetlenül is örömet szerezzen a klinikán daganatos és leukémiás betegséggel kezelt gyerekeknek.

„A TEGY program támogatása kiemelt segítséget jelent a gyermekonkológiai központokban kezelt gyermekek lelki és fizikai rehabilitációjában” – mondta dr. Kriván Gergely, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke. „Az idei támogatással egyebek mellett lehetőségünk nyílt arra, hogy a Klinikai Táplálkozási Program részeként és annak anyagi támogatásával, kidolgozzunk egy Komplex Táplálási Protokollt, mely egységes szakmai irányelveket határoz meg a daganatos beteg gyermekek kezelésének ideje alatti, valamint a rehabilitáció időszakára vonatkozó klinikai és otthoni táplálására vonatkozóan. Ennek köszönhetően javítható a gyerekek életminősége” – tette hozzá.

Ismert közéleti személyiségek mellett a kezdeményezésnek idén is elvi támogatója a korábbi 3 minisztérium utódjaként létrejött Nemzeti Erőforrás Minisztérium, valamint Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata. Annak érdekében, hogy a gyermekek táplálása a protokoll szerint valósulhasson meg, a 8 gyermekonkológiai központban onkológus, dietetikus, pszichológus és életmód szakértőkből álló táplálkozási szakértői team-ek alakulnak és kezdik meg működésüket.

„Boldoggá tesz bennünket, hogy idén is jelentősebb összeggel tudjuk támogatni azokat a gyerekeket, akiknek ilyen korán meg kell tanulniuk küzdeni az életükért. Ők a mi hőseink is, hiszen példaértékű kitartással és erővel küzdenek a betegség ellen, a mi célunk pedig az, hogy a gyógyulás és rehabilitáció időszaka minél könnyebb legyen számukra” – mondta Paolo Maria Tafuri, a Danone Kft. ügyvezető igazgatója. „A Tegyünk Együtt a Gyermekekért program a társadalmi összefogásra épít. Az idei támogatásért köszönet illeti a fogyasztóinkat, a programot évek óta kezdeményezést támogató minisztériumokat, önkormányzatokat, dolgozóinkat és a programot évek óta támogató közéleti személyiségeket is” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.


A 18 millió forintos támogatás, valamint a szakmai protokollok és értékes személyi mérlegek átadására a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán került sor, ahol a klinikákon felállított Táplálási Team-ek is bemutatták munkájukat. A daganatos és leukémiás beteg gyerekek rehabilitációját 10. éve támogató TEGY programhoz idén olyan közéleti szereplők adják támogatásukat, mint a Tiszteletbeli Nagykövet címet kezdetektől viselő Várkonyi Attila (Dj Dominique) és Csisztu Zsuzsa, valamint Gombos Edina, Demcsák Zsuzsa, Váczi Gergő és Till Attila műsorvezetők, Molnár Ferenc Caramel, Rúzsa Magdi, Király Viktor énekesek és Németh Lajos meteorológus.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.