106 beteg meghalt, 1219 új fertőzöttet regisztráltak

Egyre kevesebb az új eset, de még mindig magas a napi halálozások száma. 

2021. május 3., 10:02

Szerző:

1219 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 784 111  főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Meghalt 106 beteg, így az elhunytak száma 27 908 főre emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu kormányzati portál. A gyógyultak száma jelenleg 528 201 fő, az aktív fertőzötteké pedig 228 002 fő. 4872 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 572-en vannak lélegeztetőgépen. A kórházban ápoltak száma csaknem 200 fővel csökkent a vasárnapi adatokhoz képest. 

A harmadik járványhullám már a szakértők szerint is a végéhez közeledik, ugyanakkor a járványügyi óvintézkedéseket érdemes továbbra is betartani, ugyanis a fokozatos nyitás és az ezzel járó kontaktusszám-emelkedés hatását még nem látjuk ezekben a számokban.

A magyar lakosság 42%-a már megkapta az oltást, szemben az uniós 24%-kal. Miután a beoltottak száma átlépte a 4 milliót, szombaton életbe lépett az újraindítás újabb fokozata. A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek. Számos szolgáltatás már igénybe vehető védettségi igazolvánnyal. A még oltásra váró regisztráltak az online időpontfoglalóban is tudnak oltást foglalni. Már a 16-18 éveseket is lehet regisztrálni oltásra. 

(Kiemelt kép: Vas Istvánné szakápoló beolt egy férfit az orosz Szuptnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján, 2021. május 2-án. Fotó: MTI | Komka Péter)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.