Természetes bőrradír házilag, amit már a nagyanyáink is használtak

A legtermészetesebb bőrradír a konyhában készül, mondják azok az idősebb nők, akik jól ismerik a házi praktikák bőrre gyakorolt jótékony hatásait.

2024. február 19., 16:14

Szerző:

A bőrradír egy olyan szemcsés krém vagy lágy folyadék, amely eltávolítja a bőrről az elhalt hámsejteket, ezáltal a bőr mélyen megtisztul és az ápoló hatóanyagok is képesek jobban kifejteni a hatásukat. Körülbelül 30 naponként természetes módon is eltűnnek a bőrünkről az elhalt hámsejtek, hogy a felső rétegen új bőrsejtek képződhessenek. Ez a folyamat felgyorsítható, ha bőrradírt használunk, ráadásul egyúttal a szennyeződéseket és a baktériumokat is lesöpörjük. Ám nem mindegy, milyen kozmetikumot használunk és milyen gyakran. Természetes alapanyagokból házilag is készíthetünk bőrradírt, mindössze néhány általános összetevőre van szükség.

Az arc és a testünk bőrének radírozása nem újkeletű dolog, már azelőtt is élvezték a nők az előnyeit, hogy megnyíltak volna az első drogériák. A radírozás önmagában is pozitív élmény, ugyanis felpezsdül tőle a testünk. A hámlasztás minden korosztály számára alkalmas, de kombinált vagy zsíros bőr esetén különösen fontos.

Cukros bőrradír ápoló olajjal

A legismertebb és egyik legrégebbi, házilag is könnyen elkészíthető bőrradírhoz semmi másra nincs szükség, csupán egy kanál cukorra és egy kevés növényi olajra. Használhatunk fehér, vagy barna cukrot is, növényi olajból is választhatunk olívaolajat, kókuszolajat vagy repceolajat. 

Az elkészítéséhez nincs is kell semmilyen eszközre. A tenyerünk közepébe öntsünk egy kevés olajat, nagyjából egy evőkanálnyit, majd tegyünk rá egy teáskanálnyi cukrot. A másik kezünk mutatóujjával elkeverjük és azonnal felvisszük a keveréket a bőrünkre. Fontos, hogy néhány percig óvatosan dörzsöljük vele az arcunkat, de semmiképp sem annyira, hogy mikrosérüléseket okozzunk vele. A végén papírtörlővel töröljük le az olajat az arcunkról. Hetente egyszer ismételjük meg a műveletet.

Kávés bőrradír, ami ez egész testet felélénkíti

A test radírozása is fontos, hiszen az elhalt hámsejtek a lábunkon, hasunkon, karunkon, de még a hátunkon is csak hetek múlva cserélődnek le. A testradírozást akár hetente kétszer is elvégezhetjük, a legjobb zuhanyozás előtt. 

A kávé élénkítő hatása jól ismert, a lefőzött kávézacc pedig nem biztos, hogy a szemetesbe való. Bizonyos cserepes és kerti növények is hálásak érte, ugyanakkor nagyszerű testradír készíthető belőle. A kávézacc ráadásul épp annyira szemcsés, hogy megbirkózik az elhalt hámsejtekkel, de nem tesz kárt az érzékeny bőrben sem. 

A kávés bőrradírhoz csupán kávézacc, olaj és egy kis uborka kell, utóbbi köztudottan nyugtatja a bőrt. Az elkészítés nagyon egyszerű, a kávét és az olajat 2:1 arányban elkeverjük, majd hozzáadjuk a reszelt uborkát és az egészet alaposan összedolgozzuk egy kisebb tálban. Ha a teljes testfelületünkön szeretnénk használni, akkor érdemes a zuhany alatt vagy a fürdőkádban elvégezni a műveletet. A lefolyó dugulásától sem kell tartani, a kávé ugyanis az egyik legjobb lefolyótisztító is egyben.

(Kép forrása: KoolShooters / Pexels)