Ha recept, legyen tavasz!

Amikor a természet újjászületik, mi is vágyunk a tavasz ízére. Itt válasz, hogy miért kapta a recept Cézár nevét! 

2024. február 29., 18:26

Szerző:

A recept megalkotója az Olaszországból az USA-ba emigrált Caesar Cardini, aki ugyan az amerikai San Diegoban élt, de ezt a salátát a határ túloldalán lévő, mexikói Tijuanaban alkotta meg, ahol az akkoriban érvényben lévő alkoholtilalom miatt üzemeltetett éttermet. A történet szerint ennek az étteremnek a fő célcsoportja a határon italozni átjáró amerikaiak voltak – San Diego és Tijuana szó szerint csak néhány kilométerre vannak egymástól – írja a Cézár saláta történetéről a Rántotthúswokkban

 Hotel Caesar's az Avenida Revoluciónban, Tijuanában. Fotó: Wikipédia

A recept története pedig 1924. július 4-ének amerikai nemzeti ünnepén indult, amikor az otthon kiszáradt torkú jenkik alkohol iránti szomjukat oltandó megrohamozták Cardini éttermét, a Caesar’s-t, hogy a rohamtól a konyha teljesen kiürült, és nem volt mit felszolgálni az éhes vendégeknek. Cardini nem esett kétségbe, hanem a kamrában található alapanyagokból összedobott valamit. És hogy igazán emlékezetessé tegye a vendégek számára a fogyasztást, a mindössze néhány hozzávalóból álló salátát az asztalok mellett, salátástálban keverte össze.   

Van-e eredeti Cézár saláta recept?

Természetesen minden étel attól lesz igazán jó, ha olyan alapanyagokat használunk amiket szeretünk. Tehát a szánk ízéhez van igazítva. És különben is, a receptekben az az jó, hogy bármikor variálhatók. Az eredeti recept római salátából, krutonból és parmezán sajtból álló saláta, cézár öntettel. A cézár öntet egy fokhagymás, némi szardellát fűszerként tartalmazó, nagyon intenzív, majonéz-szerű öntet. Nálunk jellemzően csirkehússal kínálják az étlapokon. 

 Milestones restaurant in Yaletown, downtown Vancouver BC Canada

Az eredeti cézár saláta elkészítéséhez a tojások sárgáját a mustárral, a szardellafilével, a gerezd zúzott fokhagymával, a citromlével és a reszelt parmezánnal pürésítik, miközben cseppenként hozzáadva fél deci olívaolajat. Sűrűnek és krémesnek kell lennie, ízlés szerint Worcester-szósszal, sóval és borssal ízesítsük. A saláta leveleket darabokra tépkedjük, vágunk paradicsomot és ezt mind egy tálba tesszük. A friss tavaszi zöldségek csábításának nehéz ellenállni, így bátran turbózza fel a salátáját olyan zöldségekkel melyeket szeret: újhagyma, paprika, sárgarépa, cékla... Már medvehagymát is lehet kapni a piacokon. 

A csirkemellet vágjuk szeletekre, majd kockázzuk fel, majd sózzuk, borsozzuk, és forró olajon süssük meg. Használhatunk maradék húst is salátához, ahogy valószínűleg Caesar Cardini is tette. Ne mossuk el a serpenyőt, hanem pirítsunk benne fokhagymát, majd vegyük ki az olajból. A fokhagymás zsiradékon pedig végül megpirítjuk a felkockázott kenyeret. A tányérban szépen elfektetjük a salátát, rákerül a husi és a pirított kenyérkockák majd az egészet locsoljuk meg a Cézár öntettel. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: BAREA Carmen / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)

Szúr, ég viszket, könnyezik, fényérzékeny a szem. Mindenki számára ismerős tünetek, a kötőhártya-gyulladás nyáron különösen sok áldozatot szed, mert elég a huzat, a klíma, vagy a nem megfelelő higiéniájú medence a nyaralás során. Mutatjuk, hogyan lehet kezelni ezt a kellemetlen betegséget.