Nem borsos áron és nemcsak fiataloknak - így lehetnek magánorvosaink

A magánorvosi biztosítás lehetőséget nyújt arra, hogy magánklinikákon, magánrendelőkben kapjuk meg a szükséges kezelést. De vajon mennyibe kerül, ha már idősebbek vagyunk? Milyen előnyei és hátrányai vannak, és pontosan mi mindent kaphatunk a pénzünkért? 

2021. augusztus 18., 12:57

Szerző:

Megfizethető áron, (majdnem) minden korosztály számára  – így lehetnek magánorvosaink

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a filmekben látott, magas színvonalú klinikák, orvosi ellátások, előzékeny és maximálisan odafigyelő, gondoskodó személyzet csupán a vagyonosok számára elérhető kiváltság. Hiszen ha pontosan nem is ismerjük a magánintézmények díjait, azt tudjuk, hogy jelentős összegeket elkérnek egy egyszerűbb vizsgálatért is.

A valóságban ugyanakkor vastag pénztárca vagy befolyásos ismerős nélkül is részünk lehet ilyen ellátásban: a magánorvosi biztosítások segítségével. Megfizethető havidíjért cserébe igénybe vehetjük a legmagasabb szintű egészségügyi szolgáltatásokat is. 

 

Tévhit, hogy csak fiataloknak és drágán érhetők el a magánorvosi biztosítások 

Egyre többen „menekülnek” az állami egészségügyből, amelyet hosszú várólisták, kevés orvosra jutó sok beteg, a nem kellő mennyiségű és minőségű figyelem jellemez. Megoldásként pedig egyre többen ismerik fel a Magyarországon 2010 körül megjelenő magán egészségbiztosítások lehetőségeit.

Ám sokakban él az a tévhit, hogy ezek a biztosítások csak fiatal, egészséges emberek számára elérhetőek, minden más esetben csak méreg drágán juthatunk hozzá. Holott általában egészen 70 éves korig köthetünk ilyen biztosítást (családi biztosítás esetében ennél magasabb életkorig is).

Persze az igaz, hogy minél idősebbek vagyunk, illetve minél több káros szenvedélyünk van, a biztosítási díj annál magasabb, ám még így is jelentősen kedvezőbb költségekkel számolhatunk, mintha minden magánorvosi vizsgálatot, konzultációt és beavatkozást külön-külön fizetnénk ki a magánklinikának. 

 

A költségek ráadásul sokszorosan is megtérülhetnek. Például a szűréseknek hála – ami a legtöbb biztosítói csomag részét képezi – időben felfedezhetnek olyan betegségeket, amelyek később diagnosztizálva hosszadalmas és költséges kezeléseket eredményeznének.

Hogyan működik a magánorvosi egészségbiztosítás? 

Mit is kínál pontosan egy-egy ilyen magánorvosi biztosítás? Az összegtérítéses egészségbiztosításokkal szemben itt nem pénzt fizet a biztosító részünkre a biztosítási esemény bekövetkezésekor, hanem egészségügyi szolgáltatásokat nyújt. Ezért hívják hivatalosan szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosításnak. 

A biztosító szerződésben áll magánegészségügyi intézményekkel, így ha panaszunk van, a biztosító ellátásszervezője megszervezi számunkra a szükséges vizsgálatot, amelyen már átlagosan 2–10 nap múlva részt is vehetünk a megjelölt magánklinikán. A vizsgálat díját a biztosító és a magánegészségügyi intézmény rendezi egymás között, nekünk tehát a vizsgálat után már nem kell plusz pénzt kiadni, hiszen a biztosításunk fedezi a költségeket. 

 

Mit kapunk a pénzünkért, és milyen vizsgálatokon vehetünk részt? 

 

Young woman patient is ready to do magnetic resonance imaging in

 

Az egyes biztosítók, illetve a választott csomag típusa alapján természetesen találuk eltéréseket abban, hogy pontosan mit is vehetünk igénybe a biztosítási díjért cserébe, a következőket azonban a legtöbb konstrukciónál megtaláljuk:

 

  • éjjel-nappal hívható orvosi call center szolgáltatást, ahol általában rezidens orvosok segítenek annak eldöntésében, hogy milyen szakemberhez érdemes fordulni a panaszainkkal (ezt aztán a biztosító ellátásszervezője meg is szervezi számunkra).  Értelmezik számunkra zárójelentéseinket, laboreredményeinket, illetve abban is tanácsot adnak, hogy ideiglenesen, otthon mit tehetünk a helyzet javulása érdekében. (Sürgősségi ellátást ugyanakkor nem vállalnak, ilyen esetben a mentőket kell hívnunk);

  • ellátásszervezést, aminek segítségével gyorsan és könnyen foglalhatunk időpontot a hozzánk legközelebbi vagy a leggyorsabban elérhető, esetleg az általunk már előzetesen kiválasztott orvoshoz;

  • a legtöbb szakorvosi ellátás igénybe vehető, így például belgyógyászati, szemészeti vagy éppen kardiológiai szakrendelésen vehetünk részt;

  • diagnosztikai vizsgálatot, labort, ultrahangot, röntgent, szövettant, MRI-t, CT-t, endoszkópiát biztosítanak számunkra;

  • illetve különböző megelőző szűrővizsgálatokon vehetünk részt.

 

Fontos tudni azonban, hogy terhességgel, szüléssel kapcsolatos ellátásokat, illetve fogászati kezeléseket nem tartalmaznak ezek a termékek. Emellett a szűrővizsgálatok és a diagnosztikai vizsgálatok is limitálva vannak, így például évente egyszeri teljes körű szűrővizsgálat lehetőségével élhetünk, vagy egy adott összeghatárig (például évi 500.000 forintos értékű CT) vehetünk igénybe ilyen jellegű szolgáltatást. 

A prémium csomagok kínálnak akár limit nélküli vizsgálatokat is, illetve az elérhető szolgáltatások köre is bővebb, többek közt gyógytornát, betegszállítást, kórházi ellátást vagy akár házi vizitet is tartalmaznak.  

Mennyibe kerül egy magánorvosi biztosítás? 

Hogy mindezt mennyiért kínálják, azért nehéz megmondani, mert a díj kialakításánál számít jelenlegi egészségi állapotunk, életkorunk, szokásaink (például dohányzás), a biztosítás időtartama és az igénybe vehető szolgáltatások köre. Ugyanakkor egy harminc év körüli, egészséges ember számára havonta 8-35 ezer forint, míg 60 év felett 15-45 ezer forint körül mozog egy magánorvosi biztosítás díja.

Ha családilag kötünk egészségbiztosítást, nemcsak a díj kedvezőbb, de idősebb családtagjainkra is kiterjed, így akár 70 éves korig is részt vehetünk egy ilyen biztosításban, és élhetünk a magánorvosi szolgáltatásokkal. 

Ahogy láthatjuk, az alsó összeghatár még 60 év felett sem kifizetethetetlenül drága, cserébe pedig valóban nyugati színvonalú ellátásban részesülhetünk: várakozás, szervezés nélkül juthatunk el a vizsgálatokra, ahol maximális figyelemmel, (akár altatási) igényeinket figyelembe véve kapjuk meg a számunkra szükséges kezelést. A preventív vizsgálatoknak köszönhetően pedig egészségünk fenntartását is támogathatjuk. 

 

Hátrányai is vannak 

Természetesen a magánorvosi biztosításoknak is vannak hátrányai, ilyen a már említett limit vagy a fogászati kezelések kizárása. Ezen túl pedig a betegségelőzményekre kell kiemelt figyelmet fordítani. Ugyanis a legtöbb konstrukció (néhány kivétellel) nem nyújt lehetőséget arra, hogy a szerződéskötés előtt már meglévő betegségeinket (sőt: az azokból eredő újabb betegséget, például egy korábbi daganatos betegség kiújulását) a biztosítás terhére kezeltessük. 

 

Ahogy pedig azt már írtuk is, sürgősségi ellátást sem kérhetünk, életet veszélyeztető állapot esetén nem fordulhatunk a biztosító ellátásszervezőjéhez. A magánklinikák ugyanis még nincsenek felkészülve például egy autóbaleset sérültjének összetett sürgősségi műtétjére, sem a humánerőforrás, sem a megfelelő eszközök, intézményi feltételek, sem pedig ennek költségei miatt. 

 

Megfizethető biztonságban az egészségünk 

Ezeket a hátrányokat azonban jóval felülmúlják az előnyök, hiszen akár havi 10–15 ezer forintért gyakorlatilag egy magánklinika csaknem minden szolgáltatásával élhetünk baj esetén, nincs többé idegőrlően hosszú várólista, és hosszas kezelést igénylő problémáinkra is teljes körű megoldást kaphatunk. 

Mindez nem csupán a kényelem és a minőségi ellátás kellemes tudata miatt fontos: egészségünk, akár az életünk is múlhat azon, hogy milyen hamar kapjuk meg a szükséges ellátást. Arról nem is beszélve, hogy tartva az állami egészségügy útvesztőitől bizony hajlamosak vagyunk tüneteinket sokáig elbagatellizálni vagy épp elhanyagolni a szűrővizsgálatokat. Ám úgy, hogy mindent megszerveznek helyettünk, tüneteinkkel a megfelelő szakorvoshoz irányítanak, és várakozás nélkül kopogtathatunk be egy magánrendelő ajtaján, már jóval nagyobb eséllyel indulunk el egészségünk megőrzése vagy a gyógyulás útján. 

Mindenképp érdemes hát felülírnunk magunkban a magánorvosi ellátások borsos árának eltántorító erejét, hiszen láthatjuk, hogy egy magánorvosi biztosítás segítségével megfizethető áron mi is hozzájuthatunk a magas színvonalú egészségügyi szolgáltatásokhoz. Az életkorunk sem akadály, 60, de családi biztosítás keretében akár 70 év felett is élhetünk a magánorvosi biztosítás nyújtotta lehetőségekkel. Ezek a lehetőségek pedig nagymértékben befolyásolhatják egészségünket, és megoldást nyújtanak az állami egészségügyi rendszer manapság igencsak jelentős, állapotunkra akár drasztikus hatással lévő hiányosságaira.

 

A képek forrása: freepik