Kupacokban tartja a ruháit? Nem képes a párjára figyelni? Lehet, hogy ADHD-s

Ezekre a felnőttkorban is jelentkező fontos tünetekre érdemes figyelni, ADHD-gyanús lehet.

2024. augusztus 29., 12:32

Szerző:

Az ADHD tünetei nagyon változatos formában jelentkezhetnek. Ahogyan a betegség, a tünetei is különbözőek lehetnek. A HealthLine szakemberei által összegyűjtött tünetek jól mutatják, hogy az ADHD nemcsak hiperaktivitásban és impulzivitásban nyilvánulhat meg. Ha időben észlelik, akkor van segítség nekik is abban, hogy sikeresebb és teljesebb életet éljenek – írja a Femina.

Milyen ADHD típusok vannak?

Aki alapvetően figyelemhiányos típus, gyakran nehezen tudnak egy adott feladatra koncentrálni, és könnyen elvonják a figyelmüket a külső ingerek vagy saját gondolataik. Ezeknek az embereknek problémáik adódhatnak a feladatok szervezésében és befejezésében. Jellemző rájuk a feledékenység, vagyis fontos határidőket, vagy más lényeges információkat felejtenek el. És őket bármi kizökkentheti a koncentrálásból, még egy apró nesz is.

Aki hiperaktív-impulzív típus, annak: állandó mozgásigénye van, nehezen maradnak egyhelyben, nehézségnek élik meg a sorban állást is. Ezek az emberek rendkívül impulzívak, hirtelen döntéseket hoznak, gyakran megszakítják mások beszédét.

De van olyan is, akinél mindkét tünet egyszerre jelentkezik. A kombinált típusok viselkedése impulzív, hiperaktívak, nehézséget okozhat nekik a feladatok befejezése és a figyelmük fenntartása.

Vannak azonban sokkal enyhébb formák és rejtett tünetek is. A környezetük azt látja, hogy álmodozóak, mintha nem is lennének jelen. Ők gyakran hagynak figyelmen kívül apró részleteket, és ez hosszú távon problémákat okozhat a feladatok elvégzésében, és érzékenyek a külső hagokra.

Az enyhe ADHD-t akár előnyükre is fordíthatják

A szakemberek megállapították, hogy a férfiaknál gyakrabban észlelhetők a hiperaktivitással és impulzivitással kapcsolatos tünetek, a nőknél a figyelemzavar és a rejtettebb tünetek dominálhatnak. Enyhe ADHD esetén az érintettek akár előnyt is kovácsolhatnak a betegségből. Ezek az emberek akár ki is használhatják rendkívüli kreativitásukat, gyors gondolkodásukat és a problémamegoldó képességeiket. Az úgynevezett hiperfókusz jellemző rájuk, vagyis, hogy egyetlen feladatra koncentrálnak csak, de arra 100 százalékosan. Viszont hátránynak számít, hogy bármilyen apró nesz kizökkentheti őket. Azonban nyugodt környezetben nagyon hatékonyan végzik munkájukat.

Nem csak pozitívan, hanem negatívan is befolyásolhatják a tünetek ezeket az embereket, és ez különösen gyermekkorra igaz, amikor az iskolában például nehéz fenntartani a figyelmüket. Az impulzív viselkedés, a figyelemzavar pedig a társas kapcsolatokban, ami konfliktusokhoz vezethet. 

Például a ruha elpakolása rendkívül aprólékos munka, mert unalmas, sosincs vége. Ha el is pakol, pár nap múlva ugyanott tart, így az is az ADHD tünete lehet, ha valaki kupacokban tartja a ruháit. Erre sem szabad tehát legyinteni, érdemes orvoshoz fordulni.

Magyarországon körülbelül százezer figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral (ADHD) diagnosztizált gyerekek van, de közülük csak ötezren kapnak megfelelő kezelést. A Bethesda Gyermekkórház ADHD Centrumában így is két évet kell várni egy vizsgálatra. Ősztől bevezetik az iskolákban a Taigetosz-törvény egyik rendelkezését, miszerint az akár komoly írás-olvasási nehézséggel küzdő diákok sem feltétlenül kaphatnak felmentést az osztályozás alól. Kudarcok és konfliktusok tömege várhat rájuk. Két kisfiú történetén keresztül mutatjuk be, milyen terheket cipelnek a speciális gyerekek családjai.

(Kiemelt képünk forrása: Betul Abali / ANADOLU / Anadolu via AFP)