Kölyökként el akarták altatni, immár 30 éves a világ legidősebb kutyája

Egy 30 éves, a Rafeiro do Alantejo (portugál nyájőrző) fajtához tartozó példány lett minden idők legöregebb kutyája – írta a BBC hírportálja pénteken.

2023. február 3., 17:41

Szerző:

A Bobi névre hallgató kutya fajtája Rafeiro do Alentejo, melynek átlagos élettartama 12-14 év. A fajtát korábban a transzhumáló pásztorok használták a jóság őrzésére Alentejo hegyeiben. A legelőváltás során a kutyák segítettek a nyájak áthajtásában, így a nagy testű kutyák szilárd szervezetű és kitartó, egészséges fajtává szilárdultak. A medveszerű, jellmezően csíkos vagy sárga kutyák – a hasonló munkakör következtében – némileg hasonlítanak a kuvaszra, a kaukázusi juhászkutyára és más, hasonló pásztorkutyákra. 

Bobi idén február elsején 30 éves és 226 napos volt, azt mondják, korához képest jó egészségnek örvend, bár ma már nehezen jár, és látása is megromlott. 

Életkorát a portugál kormány háziállatokról vezetett adatbázisa hitelesítette, melyet az állatorvosok országos szövetsége kezel – derült ki a Guinness-világrekordok közleményéből. 

Bobi egész életében Portugália nyugati partjai közelében, Conqueiros faluban élt a Costa családnál. Három testvérével együtt az egyik melléképületben jött világra. 

A család egyik tagja, az akkor nyolcéves Leonel Costa azt mondta, szüleinek túl sok állata volt, ezért a kölyköket el kellett altatniuk, ám Bobinak sikerült megszöknie. Leonel és testvérei elrejtették Bobit a szüleik elől, akik végül rábukkantak, és onnantól a kiskutya a család részévé vált. 

Egyszer 2018-ban légzési nehézségek miatt összeesett, kórházba kellett vinni, de ettől eltekintve viszonylag gondtalanul élt. Leonel Costa szerint a „nyugodt, békés környezet” lehet hosszú élete titka, és persze a génjei, Bobi anyja 18 évet élt. 

Bobinak egy sok évtizedes rekordot sikerült megdöntenie: az előző korrekorder kutya az ausztrál Bluey volt, amely 1939-ben 29 évesen és 5 hónaposan pusztult el. 

A Guinness két héttel ezelőtt egy másik kutyát, a 23 éves Spike nevű csivavát ismerte el a legidősebb élő kutyaként, de a rekordot azóta felülvizsgálták, és Bobi kapta meg a legidősebb élő kutya címét is.
(MTI/BBC/Clube Português de Canicultura)

(Kiemelt képünk: Rafeiro do Alentejo, portugál pásztorkutya. Forrás: Clube Português de Canicultura)