Kiderült, kik a legelégedettebbek a párkapcsolatukkal

A 2022 decembere és 2023 januárja között, ezer ember személyes megkérdezésével végzett felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett 15-39 évesek 73 százalékának van párkapcsolata, amely korosztályonként különbözőképpen alakul.

2023. május 23., 13:09

Szerző:

A 15-19 évesek nagy része független, csupán 37 százalékuk van kapcsolatban. A 20-24 évesek több mint fele (64 százalék) kapcsolatban van, egyharmaduk (33 százalék) pedig élettársi viszonyban él vagy házas. A 25-29 évesek háromnegyede foglalt, többségük (58 százalék) párjával együtt vagy házasságban él. A 30-34 évesek 84 százalékának van valakije, körükben a házasok aránya már meghaladja az élettársi kapcsolatban élők arányát (39 százalék szemben a 30 százalékkal).

A 35-39 évesek nagyobb része házas (58 százalék) vagy együtt él valakivel (23 százalék), mindössze tizedük (11 százalék) nevezhető szinglinek – derült ki az Ifjúságkutató Intézet közvélemény-kutatásából, amelyről kedden tájékoztatták az MTI-t. .

A fiatalok jellemzően a húszas éveik végén találják meg hosszú távú partnerüket, így nem annyira meglepő, hogy a párkapcsolatok terén a 30-34 évesek (69 százalék) és a 35-39 évesek (70 százalék) a legelégedettebbek. A legfiatalabbak (15-19 évesek) nagyjából fele (48 százalék) érezte úgy, hogy meg van elégedve jelenlegi viszonyával.

A kutatásából az is kiderült, hogy a kapcsolatukkal legfőképp az intézményesített kötelékben élők elégedettek: a házasok 75, a párjukkal összeköltözött fiatalok pedig 70 százalékban.

Figyelemre méltónak nevezték, hogy – az élettársi viszonyt ápolókhoz képest – azok elégedettebbek a kapcsolatukkal, akik nem laknak együtt kedvesükkel.

Az intézményesítettség mellett további tényezők is befolyásolják az elégedettséget: ilyen az anyagi helyzet vagy az iskolai végzettség. Azok a fiatalok, akik pénzügyi szempontból „gondok nélkül élnek” vagy „beosztással jól kijönnek” a leginkább elégedettek párkapcsolatukkal, hasonlóképpen azokhoz, akik megszerezték a felsőfokú végzettséget – áll a felmérésben.

(Kiemelt kép: illusztráció – séta az Eiffel-toronynál. Fotó: Eric Audras / AltoPress / PhotoAlto via AFP)

A kertes házak egyik legnagyobb előnye, hogy a nyári hónapok során akár minden egyes nap kitelepülhetünk a szabadba, és kipihenve a nap fáradalmait, feltöltődhetünk – akárcsak egy nyaralás alkalmával. Ám ahhoz, hogy valóban ki tudjuk használni a kertünk adta lehetőségeket, érdemes olyan bútorokat és kiegészítőket beszerezni, amelyek nemcsak a kényelmet biztosítják a kerti időtöltések alkalmával, hanem kellően strapabíróak is ahhoz, hogy hosszú időn keresztül kiszolgáljanak minket.

Napjainkban szinte mindenre találni megoldást, hiszen a fejlett technológia lehetővé teszi, hogy a legtöbb ember azzal foglalkozzon, vagy azt csinálja hobbiként, amihez csak kedve van. Az online szerencsejátékozás egy azon hobbik közül, amelyet a legtöbben űznek a világban.

A tökéletes, egészségesen ragyogó bőrt nem egyszerű elérni – és épp emiatt vágyódnak utána annyian. Van néhány alapvető szabály, amit be kell tartanunk, ha mi is ez után áhítozunk, ezek mellett pedig bevethetünk olyan furcsának tűnő módszereket is, amelyekről elsőre nem is gondolnánk, hogy működnek. Nézzünk is erre néhány konkrét – és egyben meglepő – példát!