Kiderült, kik a legelégedettebbek a párkapcsolatukkal

A 2022 decembere és 2023 januárja között, ezer ember személyes megkérdezésével végzett felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett 15-39 évesek 73 százalékának van párkapcsolata, amely korosztályonként különbözőképpen alakul.

2023. május 23., 13:09

Szerző:

A 15-19 évesek nagy része független, csupán 37 százalékuk van kapcsolatban. A 20-24 évesek több mint fele (64 százalék) kapcsolatban van, egyharmaduk (33 százalék) pedig élettársi viszonyban él vagy házas. A 25-29 évesek háromnegyede foglalt, többségük (58 százalék) párjával együtt vagy házasságban él. A 30-34 évesek 84 százalékának van valakije, körükben a házasok aránya már meghaladja az élettársi kapcsolatban élők arányát (39 százalék szemben a 30 százalékkal).

A 35-39 évesek nagyobb része házas (58 százalék) vagy együtt él valakivel (23 százalék), mindössze tizedük (11 százalék) nevezhető szinglinek – derült ki az Ifjúságkutató Intézet közvélemény-kutatásából, amelyről kedden tájékoztatták az MTI-t. .

A fiatalok jellemzően a húszas éveik végén találják meg hosszú távú partnerüket, így nem annyira meglepő, hogy a párkapcsolatok terén a 30-34 évesek (69 százalék) és a 35-39 évesek (70 százalék) a legelégedettebbek. A legfiatalabbak (15-19 évesek) nagyjából fele (48 százalék) érezte úgy, hogy meg van elégedve jelenlegi viszonyával.

A kutatásából az is kiderült, hogy a kapcsolatukkal legfőképp az intézményesített kötelékben élők elégedettek: a házasok 75, a párjukkal összeköltözött fiatalok pedig 70 százalékban.

Figyelemre méltónak nevezték, hogy – az élettársi viszonyt ápolókhoz képest – azok elégedettebbek a kapcsolatukkal, akik nem laknak együtt kedvesükkel.

Az intézményesítettség mellett további tényezők is befolyásolják az elégedettséget: ilyen az anyagi helyzet vagy az iskolai végzettség. Azok a fiatalok, akik pénzügyi szempontból „gondok nélkül élnek” vagy „beosztással jól kijönnek” a leginkább elégedettek párkapcsolatukkal, hasonlóképpen azokhoz, akik megszerezték a felsőfokú végzettséget – áll a felmérésben.

(Kiemelt kép: illusztráció – séta az Eiffel-toronynál. Fotó: Eric Audras / AltoPress / PhotoAlto via AFP)