Ezekkel a játékokkal nem lesz unalmas a téli szünet

Pár hét és itt a téli szünet, amely talán a nyári szünet után a második olyan időszak, ami igazán kihívás elé állítja a szülőket. De nem csupán őket, hanem a gyerekeket is. Emlékszel még, hogyan teltek a téli szünetek gyermekkorodban? Elröppent egy pillanat alatt? Vagy untad már magad, és még te is meglepődtél azon, hogy mennyire várod már, hogy ismét iskolába mehess? Miért volt ez így? Mai cikkünkben ennek járunk utána, illetve tippeket is hozunk, hogyan válhat a téli szünet izgalmassá.

2021. november 18., 14:00

Szerző:

Miért unalmas gyakran a téli szünet?

Bár sokkal rövidebb, mint a nyári vakáció, általában a téli szünet is felölel két hetet. Két hét akkor, amikor kint nem igazán lehet mit csinálni, hiszen korán sötétedik és hideg is van. Ez pedig embert próbáló lehet szülőnek és gyereknek egyaránt. Míg nyáron ott vannak a táborok, amelyek színt visznek a hétköznapokba, télen ez a fajta segítség nem áll rendelkezésre. Egy általános iskolást pedig nem egyszerű feladat két héten keresztül szórakoztatni.

Ezekkel a játékokkal még a téli szünet is végig izgalmas lesz

Fontos, hogy a téli szünet valóban a pihenésről szóljon, ne a tanulásról. Ilyenkor az ünnepek miatt sok szülő is otthon van, ezért használjátok ki ti is ezt az időszakot arra, hogy együtt legyetek és feltöltődjetek. Remek alkalmat biztosítanak erre a különféle játékok, melyekből hoztunk most egy kis válogatást.

Kezdjük egyből a társasjátékokkal! A társasjátékok remekül összehozzák az egész családot a kicsiktől a nagyokig, ráadásul szórakoztatva, játékosan tanítanak. A társasjáték mindig minőségi együtt töltött időt jelent, hiszen egy olyan játékról beszélünk, amely során a gyerekek játszva tanulják meg, hogyan kell együttműködni, gondolkodni, vagy épp méltósággal veszíteni.

A fajáték – legyen szó építőkockáról vagy kiskonyháról – ugyancsak rendkívül szórakoztató mindamellett, hogy kifejezetten hatékonyan fejleszti a legkisebbeket is. A fa építőkockák segítségével szárnyalhat a fantázia, hiszen bármit megépíthetünk belőlük. A fajáték segíti a személyes kapcsolódást és az együtt játszás örömét biztosítja. Végül pedig ne feledkezzünk meg arról a tényről sem, hogy a fajáték biztonságos és környezetkímélő, ami szerencsére egyre több családban szempont napjainkban.

Talán nincs olyan kisfiú, aki ne rajongana az autókért. Éppen ezért egy távirányítós autóval nem lőhetünk mellé. Amellett, hogy szórakoztató, az autózás nem céltalan: fejleszti a koordinációs, valamint a verbális akusztikus képességeket, és kiváló szerepjáték is egyben.

Hogyan érdemes játékot választani a gyerekek számára?

Amikor játékot választunk a gyerekünknek, érdemes néhány szempontot szem előtt tartani:

  • Életkorának és érdeklődésének megfelelő játékot válasszunk,
  • igyekezzünk olyan játékot választani, ami nem csak három napig lesz érdekes,
  • minőségi és tartós darabokat válasszunk,
  • figyeljünk arra, hogy milyen fejlesztő hatása van az adott játéknak.

Mire célszerű figyelni télen a játékok bevásárlása mellett?

Bár télen nincs annyi lehetőség a kimozdulásra, azért figyeljünk arra, hogy a gyerek ne gubbasszon egész nap a szobában. A kicsik hajlamosak belemerülni, belefeledkezni a játékba, ezért ha azt vesszük észre, hogy semmi más nem érdekli, lépjünk közbe. Javasoljunk másik játékot, menjünk ki a szabadba egy kicsit, hogy legyen némi változatosság a hideg napokon is.

A téli szünet az egyik legjobban várt időszak, hiszen az ünnepek miatt együtt tud lenni a család. Mégis az egyik legnehezebb két hét is, hiszen a sokszor hideg, borongós időben nem könnyű feladat lekötni a gyerekek figyelmét egész napra. Ebben lehetnek segítségünkre az olyan játékok, mint a társasjátékok, a fajáték vagy a távirányítós autók, melyek nem csupán szórakoztatóak, de kifejezetten hasznos időtöltést biztosítanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

14:36

A diéta egyik legnehezebb pontja, amikor a fogyni vágyó az édesség után sóvárog. Sokakban olyan erős a vágy, hogy „bűnöznek”, habzsolnak valami finomságot, majd kompenzálásként koplalnak. Azon túl, hogy ez a műkődés nem egészséges és rendkívüli módon megterheli az emésztőrendszert, még bűntudatot is kelt, ami miatt a legtöbben feladják a diétát. Vannak azonban olyan édességek, amelyek beilleszthetők a diétába. Mutatjuk!

 

13:18

Erős vérzés a menstruáció alatt? Köztes vérzés?? Ezekről elsőre azt gondolhatnád, hogy csak apróságok, amik a legtöbb nővel előfordulnak, azonban akár a méhnyakrák tünetei is lehetnek.