Ezek az ételek segítenek a másnaposság tünetein
A másnaposság kínzó tüneteit a szervezet elektrolit háztartásának felborulása és a dehidratáció okozza. Mutatjuk, mit egyen-igyon, ha macskajajjal küzd.
A másnaposság tipikus tünetei a gyengeség, hányinger, fényérzékenység, fejfájás, hasmenés és sajgó izmok – ezeket az alkohol okozza, amely negatív változásokat idéz elő a testünkben és a hormonrendszerünkben. Bár gyógyítani semmilyen étel vagy ital nem képes ezt, a tünetek enyhíthetők, ha minél hamarabb visszapótoljuk az elvesztett aminosavakat és ásványi anyagokat, amelyek segíthetnek gyorsabban feldolgozni az alkoholban lévő, toxikus hatású vegyi anyagokat – foglalja össze a Házipatika.
Ez bejön másnaposság ellen
Néha az ember másnaposan egyáltalán nem akar enni, pedig sajnos muszáj. Ha ez a helyzet, legalább egy banánt próbáljon meg legyűrni, ami káliumban gazdag, és segíthet helyreállítani a folyadékegyensúlyt a szervezetében. Ezenfelül magnéziumot is tartalmaz, amely ellazítja az ereket, ezáltal csökkenti a fejfájást, és tökéletes B6 forrás, ami megnyugtatja a háborgó gyomrot – írja a Femcafe.
Csodát tehet a joghurt is, valóságos gyomormentő. Ha fáj a hasa a buli utáni napon, egy tálkányi joghurt enyhíti a gyomorpanaszokat, elősegíti a vércukorszint szabályozást és csökkenti a puffadást.
Avokádó és pirítós: a két mankó, amire másnaposság idején támasztkodhat. Az avokádó egészséges zsírja és a pirítósból származó szénhidrát kiválóan alkalmas a másnaposság kezelésére, hiszen felszívja az alkoholt. Amikor alkoholt fogyaszt, káliumot veszít, aminek az a szerepe, hogy segít szabályozni a folyadék mennyiségét a szervezetben, és ha nincs elég belőle, az szédüléshez, izomgörcsökhöz és általános gyengeséghez vezethet. Az avokádóban pedig bőven van kálium, ahogyan a banánban is!
A paradicsomlé gyógyír a kínzó tünetekre, mivel laktató, jó sóforrás és pótolja az elvesztett elektrolitokat, míg a paradicsomban található likopin jót tesz a szívnek.
Másnapossá válásunkat részben a kiszáradás is okozza. Az alkohol természetes vizelethajtó, így a vesénk gyorsabban kiüríti a folyadékot. A víz és a citrom egyaránt segíti a májat az alkohol feldolgozásban és rehidratálásában. Továbbá a citromban található antioxidánsok stimulálhatják a máj enzimeit.
A parti előtt is megelőzhető a kínzó másnaposság, ha még az alkohol előtt lazacot fogyaszt. A lazac gazdag esszenciális zsírsavakban, és tele van B12 vitaminnal. Egy adag lazac a napi ajánlott B12-adag körülbelül 50%-át tartalmazza. Amikor alkoholt fogyaszt, csökken a szervezet B12-szintje. A B12 vitamin a máj regenerációjáért felel, ezért mindenképpen pótolni kell. A lazac mellé fogyasszon a buli előtt édesburgonyát, ezzel teljes a prevenció. Segíti a vércukorszint szabályozását, és megakadályozhatja az ital okozta őrült ételsóvárgást. Végezetül: az édesburgonya elektrolitokat tartalmaz, amiket elveszít alkoholfogyasztás közben.
Ezen túl a legfontosabb tanács az, hogy igyon, igyon, igyon! Persze nem alkoholt, mert az tovább dehidratálja a testet. Tökéletes választás a víz , amely enyhíti a fejfájást, de az ásványi anyag és vitamintartalma miatt a kókuszvíz, valamint a sportitalok is tökéletesek. A gyömbértea enyhítheti a hányingert, a mentatea pedig a gyomorfájás leküzdésében segíthet. Bár elsőre furán hangzik, de sokan esküsznek arra, hogy érdemes savanyúságlevet inni: és valóban, a lében található só, cukor és ecet mind segít helyreállítani az elektrolitháztartást. Egy csésze kávé is jó ötlet lehet, de csak akkor, ha elegendő vizet is iszunk mellé, mivel a koffeinnek is van némi dehidratáló hatása.
Amit jobb, ha nem fogyaszt
A zsíros fogások és a gyorsételek megelőzésre kiválóak, ám ha már kínoz a macskajaj, a tünetek enyhítésére nem jók, mert tovább terhelik az alkohol miatt egyébként sem jó állapotú gyomrot és emésztőrendszert. Szintén érdemes kerülni a „kutyaharapást szőrével" felkiáltással elfogyasztott gyógysört és egyebeket - egy rövid időre talán jobban leszünk tőlük, de később újra dehidratálják a testet, és a másnaposság tüneteit csak még súlyosabbá teszik. Érdemes kerülni a narancslevet és egyéb citrusféléket is, mert az érzékeny gyomrúaknál a gyümölcsök savtartalma irritációt okozhat – hívja fel a figyelmet a Házipatika.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)