Íme: a búzavirág négy áldásos hatása

A búzavirág (Centaurea cyanus) nemcsak a mezők pompás dísze, hanem számos jótékony hatása miatt is érdemes figyelmet szentelni rá.

2024. június 13., 13:39

Szerző:

Az International Journal of Pharmacy Review & Research szaklapban megjelent tanulmány részletesen bemutatja a búzavirág hatóanyagait és gyógyhatásait – írja a Femina.

A kék búzavirág hatásai

A népgyógyászatban a búzavirágot külsőleg gyulladáscsökkentő és érösszehúzó hatása miatt használták szem- és bőrbetegségek kezelésére. Szemöblítőként alkalmazva kötőhártya-gyulladás és szemhéjgyulladás esetén nyújt enyhülést, valamint fáradt, duzzadt szemekre is jótékony hatást gyakorol.

A kék virágokból készült forrázat nyugtatja az idegrendszert, a szárított virágok viszketéscsillapító, köhögéscsillapító, enyhén vízhajtó, menstruációt támogató, szemgyógyító és enyhén hashajtó hatásúak.A tanulmányban bizonyították, hogy különböző flavonoidokat, például apigenint, kvercetint, antociánokat és fenolkarbonsavakat tartalmaz. Ezek az összetevők antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásúak, hasonlóan a zöld teáéhoz (Camellia sinensis). Az antioxidánsok megvédik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól. A növényben találhatóak még aminosavak, cukrok és kumarinok, amelyek szintén fokozzák áldásos hatásait.

Kísérletek során a búzavirág kivonatai jelentős gyomorvédő hatást is mutattak, különösen a stressz okozta fekélyek esetén.

A búzavirág vizes kivonata diuretikus hatással is bír, amely hasonló a mesterségesen előállított vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hidroklorotiazidéhoz, bár némileg enyhébb. A vízhajtó hatás mellett a kivonat növeli a prosztaglandin és kinin szintjét a vérplazmában, amelyek szintén szerepet játszanak a feleslegesen raktározott víz kihajtásában.

A búzavirágból tea is készíthető, ehhez 4 dl forró vízbe kell tenni egy púpos evőkanálnyi szárított virágzatot, majd lefedve hagyni állni 20 percig. Szűrd le, majd étkezések előtt egy-egy csészével kortyolj belőle. Három hétig szabad kúraszerűen fogyasztani, utána legalább egy hét szünetet kell tartani, illetve rendszeres fogyasztása előtt minden esetben ki kell kérni kezelőorvos véleményét – írja a lap.

A yerba mate tea: a zöld arany, amely bizonyítottan fogyasztó, immunerősítő, memóriafejlesztő hatású és lassítja az öregedést

A yerba mate tea a dél-amerikai tupí és guaraní kultúrák öröksége és a jezsuitáknak köszönhetően vált ismertté. Egy tupí legenda szerint, amikor a törzs megérkezett területére, egy szépségekkel és veszedelmekkel teli világ tárult fel előttük. Ekkor istenük, a földre szállt és népének adományozta erejének egy részét, hogy képesek legyenek megbirkózni a rájuk váró nehézségekkel. Így került a yerba mate az emberekhez. A jezsuiták értéke és jótékony hatásai miatt zöld aranynak is nevezték. Pozitív hatásait ma már számos kutatás is vizsgálta és igazolta – írja a Népgyógyászat.

Kutatások igazolják, hogy a yerba mate tea fogyaszt

Olyan összetevőket tartalmaz, melyek hatására a szervezet anyagcseréje mintegy átáll a glükózról a zsírsavakra. A tanulmányok kimutatták, hogy a yerba mate tea fogyasztásának hatására a szervezet növekvő mértékben égeti a zsírsavakból és csökkenő mértékben glükózból. Ennek az eredménye a súlygyarapodás lassulása.

A yerba mate tea bizonyítottan csökkenti az éhségérzetet is. Így ha a célja egy adott diéta betartása, a yerba mate tea ezt könnyebbé teheti számára.

A kisebb éhségérzetből következő kisebb kalória-bevitel és az anyagcsere fokozott zsírsav felhasználása súlycsökkenést eredményezhet. Ennek következtében a yerba mate teát egyre többen ajánlják fogyókúrák, diéták hatékonyságának növeléséhez – írja a portál.

További részleteket itt talál a teáról.

(Fotó: Thayne Tuason/Wikipedia)

14:40

A kávé tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek semlegesíteni a szabad gyököket a szervezetben, ám egyáltalán nem mindegy, mennyi kávét fogyasztunk egy nap, és az sem, mely kávétípust részesítjük előnyben. Vannak olyan kávék, amelyek károsak az egészségre.