Ön melyik személyiségtípusba tartozik? A Myer-Briggs típusindikátor önismereti modellje megmondja

A Myer-Briggs típusindikátor önismereti modellje Carl Gustav Jung 8 személyiségtípusának továbbgondolása. Megalkotói Isabel Briggs Myers, aki édesanyjával, Katherine Briggs pszichológussal, annak korábbi megfigyeléseit és kutatási eredményeit felhasználva, egy negyedik szempontot is figyelembe véve, 16 személyiségtípust határoztak meg.

2024. augusztus 26., 10:38

Szerző:

A Myers–Briggs-típuselmélet pszichológiai típuselmélet a Myers–Briggs-típusindikátor (MBTI) nevű személyiségteszt alapján dolgozták ki; ez utóbbi tesztet a második világháború éveiben állította össze Carl Gustav Jung munkásságát is felhasználva Katherine Briggs és lánya, Isabel Myers.  Az alaptípusok, a kategorizálási szempontok nagy része Jungtól ered. Jung szakított Freud személyiségelméletével, amely az ember viselkedését meghatározó elsődleges és gyakorlatilag egyetlen elemnek a „szexuális energiát”, a libidót tartotta. A Jung munkássága alapján kidolgozott, majd Briggs és Myers által finomított és modernizált elmélet  szerint introvertált/extrovertált, érzékelő/intuitív, érző/gondolkodó, megítélő/észlelő személyiségtípus valamelyikébe tartozik minden ember. 

A Myers–Briggs-típusindikátor személyiségtípusai

Carl Gustav Jung 1921-ben kiadott Lélektani típusok című könyvében 8 alap személyiségtípust határozott meg, három szempont alapján. Ebből indult ki a Jung munkájáért rajongó Isabel Briggs Myers, aki édesanyjával, Katherine Briggs pszichológussal, annak korábbi megfigyeléseit és kutatási eredményeit felhasználva, egy negyedik szempontot is figyelembe véve, 16 személyiségtípust határozott meg.

A Mayers-Briggs típusindikátor, azaz MBTI segít eligazodni a világban, a saját személyiségtípus felismerésével az ember jobban megérti, miért képes egyes emberek gondolkodásmódjával azonnal azonosulni, míg másokét gyakorlatilag meg sem érti. Ez egyfelől a kommunikációs stratégiánk felépítésében segít, másfelől az önismeretben, hiszen a nagyjából 10 perc alatt elvégezhető teszt után az ember azt is megtudja, mik az erősségei és a fejlesztendő területei, illetve hogy mely típusú szakmákban válhat sikeressé. Sőt, a társadalmi beilleszkedést is megkönnyíti, ha az ember felismeri a saját működéseének erősségeit és korlátait. A teszt elvégzése után négy betűt kapunk, amik a tipizálás alapját mutatják meg.

A négy betűből álló kombináció első betűje mindig az I vagy az E, ami azt mutatja meg, hogy az illető az  introvertált, vagy extravertált emberek közé tartozik-e.

Ha a racionalisták közé tartozik, akkor a követező két betűje az NT lesz, ha az idealisták közé, akkor az NF, életművészként az SP-t, gondoskodó típusként pedig az SJ-t találja majd a 2-3. helyen.

A 4. betű P vagy J lesz – előbbi racionalista mérnököt, utóbbi szervezőt jelöl. Ha idealistaként kap P-t, akkor támogató személyisége van, a J pedig a mentort jelöli. Az életművészek lehetnek szórakoztatók és alkalmazók is, mindenképpen a P az ő betűjük, a gondviselők pedig ügyintézőként és fenntartóként is egy J betűvel lesznek gazdagabbak. 

A Meyers-Briggs típusindikátor magyarul is elérhető, ha van 10 perce, érdemes elvégezni, mert a teszt ingyenes, az eredményt pedig azonnal megkapja.

 

A 16 személyiségtípus részletes elemzését itt találja meg.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)