Döbbenetes videón Líbia: tíz nappal a több ezer emberéletet követelő pusztító áradás után

A globális felmelegedés vezethetett a katasztrofális líbiai áradásokhoz, mely több ezer ember életét követelte. 

2023. szeptember 21., 15:32

Szerző:

Miután a Daniel vihar szélsőséges áradásokat robbantott ki a Földközi-tengeren, egy új tanulmány szerint a globális felmelegedés okozhatta legalább 50 százalékban a halálos heves esőzés valószínűségét Líbiában. Miután a Daniel vihar elérte a partot Líbiában, az intenzív esőzések miatt két gát átszakadt. Az ENSZ legfrissebb adatai szerint az ezt követő katasztrofális áradások eddig mintegy 4000 emberéletet követeltek a lerombolt Derna kikötővárosban. Még mindig több mint 10 000 embert keresnek – írja DW.

 

A líbiai esemény még mindig „rendkívül szokatlan”, és a jelenlegi éghajlati viszonyokban nagyjából 300-600 éven belül valószínűleg csak egyszer fordul elő – áll a jelentésben, amelyet 13 kutató állított össze, köztük görögországi, hollandiai és egyesült királyságbeli egyetemek és kutatóközpontok tudósai. „A Daniel vihar a Földközi-tenger és Afrika feletti leghalálosabb és legköltségesebb vihar az eddigi rekordok között”– mondta Friederike Otto, a londoni Imperial College klímatudományi oktatója és a jelentés társszerzője.

Líbiában a városok árvízveszélyes területeken történő építése, az erdőirtás és a politikai instabilitás, valamint az esetleges tervezési hibák és a felszakadt gátak rossz karbantartása növelte a heves áradásokkal szembeni sebezhetőséget.

(Kiemelt képünkön: A 2023. szeptember 18-án készült képen egy lerombolt épület látható Líbia keleti részén, Derna városában, a halálos árvizeket követően. Egy héttel azután, hogy egy cunami méretű árvíz pusztított a líbiai Derna tengerparti városban, és ezreket sodort a halálba, a gyászoló túlélők megsegítésére irányuló nemzetközi segélyakciók lassan felgyorsultak. A szeptember 10-i özönvízszerű esőzések által táplált hatalmas áradás áttört két gátat a folyón, és hatalmas hullámokat zúdított a korábban száraz folyómederre, vagy wadira, amely kettészeli a mintegy 100 000 lakosú várost. KARIM SAHIB / AFP)

Bél-kő fehér mészkősivataga olyan, mintha az ember a Csillagok háborújának Tatooine nevű bolygóján járna. A helyi űrkikötő a Vörösbarát söröző, ahol bitang erős a kávé és a Szomjas Csuka, ahol a túra végén a Lak-völgyi-tó partján akár meg is vacsorázhatunk. Az egyedülálló túra közben elmerülhetünk a történelemben és a természetben is, tartsanak velünk!

Bár tegnap záporok, zivatarok söpörtek végig az országon, hazánk háromnegyedét súlyos vagy nagyfokú aszály sújtja, amely a hazai folyók mellett a nagytavakat is megviseli. Extrém magas hőmérsékletű a Balaton és a Velencei-tó, míg a vízszintjük kritikusan alacsony.