Több tízezer háztartás fogyasztására elég gáz szivárog a hazai hálózatból

A szivárgó gáz mintegy 55.000 magyar háztartás átlagos éves felhasználásának felel meg, az értéke pedig elérheti a 85 milliárd forintot.

2023. május 19., 15:40

Szerző:

A Greenpeace a Clean Air Task Force segítségével újra megvizsgált több hazai gáztárolót és egyéb földgáz-létesítményt, hogy ezekre mennyire jellemző a földgáz szivárgása. A helyszínek többségénél kimutatható volt, hogy a gázt a légkörbe engedték, és szivárgást is találtak. A hazai földgázrendszerből „hálózati veszteség”-ként távozó mennyiség az elmúlt évek adatai alapján átszámítva évi 90-100 millió m³ között alakult.

Ez mintegy 55 000 magyar háztartás átlagos éves felhasználásának felel meg, az értéke pedig (a 2022. őszén jellemző, 200 EUR/MWh-s földgázár és 400 HUF/EUR árfolyam mellett) elérheti a 85 milliárd forintot, 

–írja a Greenpeace közléményében. 

A Greenpeace azt várja  a magyar kormánytól, támogassa az Európai Parlament által május 9-én elfogadott, a metánkibocsátások szabályozására vonatkozó javaslatcsomagját, akár szigorúbb határidők és feltételek kikötésével. A javaslat 2025 végétől megtiltaná a metán szándékos kibocsátását és a fáklyázást. Ez azt jelenti, hogy a Greenpeace által bemutatott szivárgásokat a felfedezéstől számított legkésőbb 5 napon belül meg kellene szünteti. Emellett az EP javaslata kötelező, a metán kibocsátásának csökkentésére vonatkozó 2030-as célérték kitűzését várja az Európai Bizottságtól, illetve a tagállamoktól.

A szervezet kiemeli közleményében, hogy a földgázt döntően alkotó metán 20 éves időtávon mintegy nyolcvanszor súlyosabb felmelegítő hatással rendelkezik a szén-dioxidnál. A felmelegedésben már mintegy 30 százalékos a metán részesedése, ezért elemi környezeti érdek, hogy csökkentsék az elszivárgások során, illetve a „normál üzeminek” tekintett kibocsátási gyakorlat alatt a légkörbe távozó metán mennyiségét.

A vizsgálat során a Greenpeace a CATF FLIR GF320 kameráját használta, a vizsgálatot Théophile Humann-Guilleminot, a CATF kampánymenedzsere végezte.

A vizsgálat időpontja: 2023. április 18-22.

A helyszínek listája: MFGT Zrt., Zsanai gáztároló; MOL NyRt. Szank Gázüzem, MOL Nyrt. Szt-7 Olajgyűjtő Állomás, Algyő; Földgázszállító Zrt. Vecsési Területi Központ; FGSZ Zrt. Hajdúszoboszlói Kompresszorállomás; MFGT Zrt. Hajdúszoboszlói Földalatti Gáztároló, Déli telephely.

(Kiemelt kép: a Nagyhegyesen rögzített gázszivárgás videojából kivágott kép. A Greenpeace felvétele)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.