Indult a TeSzedd!, az ország legnagyobb szemétszedési programja

Idén tizenkettedik alkalommal valósul meg a TeSzedd!, az ország legnagyobb szemétszedési programja. Az önkéntesek keddtől jelentkezhetnek az április 22-én kezdődő eseményre, melynek során megtisztítják a szűkebb-tágabb környezetüket a környezetkárosító és a tájképet is romboló, illegálisan elhelyezett hulladéktól - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium kedden az MTI-t.

2024. április 2., 09:43

Szerző:

A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottak szerint olyan intézkedéseket tesz, amelyek hozzájárulnak a hulladékképződés csökkentéséhez, az illegális hulladéklerakás megelőzéséhez és a hulladékból érték teremtéséhez - közölték. Az illegális hulladéklerakás felszámolása érdekében jött létre a "Tisztítsuk meg az Országot!" projekt, ebben eddig több mint 550 ezer tonna jogellenesen elhagyott hulladékot számoltak fel főként közterületeken, az erdőkben, a folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett. Az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását a HulladékRadar applikáció is segíti, melyet már több mint 31 ezer felhasználó töltött le. Az Energiaügyi Minisztérium támogatja az illegális hulladéklerakatok felszámolását, valamint a környezettudatosságot erősítő programokat. A TeSzedd!, az ország legnagyobb szemétszedési programja felhívja a lakosság figyelmet az illegális hulladék-elhelyezés megelőzésének és megszüntetésének fontosságára, és emellett az önkéntességet is népszerűsíti.

Tavaly országszerte összesen 2200 helyszínen, közel 1800 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a programban részt vevő családok, iskolai közösségek, civil szervezetek.

Az akció a Föld napján, április 22-én indul és - a Fenntarthatósági Témahét rendezvénysorozattal párhuzamosan - április 28-ig tart. Az akcióban gyűjthető bármi, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető, így legfőképpen a háztartási jellegű hulladékok.

Amennyiben a helyszínen nem gyűjthető hulladék található (például építési-bontási hulladék, gyógyszerek, elektromos és elektronikai berendezések, gumiabroncs, bútorok, biohulladék), arról az illetékes önkormányzatot szükséges értesíteni vagy a HulladékRadar applikáción keresztül bejelenteni.

A bezsákolt hulladékok elszállításáról és a gyűjtéshez szükséges eszközök - zsákok, kesztyűk - biztosításáról az Energiaügyi Minisztérium támogatásával a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. gondoskodik.

A programra a szelektalok.hu oldalon lehet regisztrálni április 15-ig - tájékoztatott a tárca.

Döbbenetes mennyiségű szemetet szedtek össze a Tisza árteréből

Másfél tonna hulladéktól tisztították meg a Tisza árterét a hagyományos tavaszi folyótakarítási akciójuk során a PET Kupa Egyesület csapattagjai Vásárosnamény közelében – közölte az egyesület pénteken az MTI-vel.

környezetvédők idén a folyó tiszaszalkai kanyarulatában lévő ártéri erdőben gyűjtötték a szemetet két napig, kutatási céllal pedig egy körülhatárolt mintaterület szennyezettségét is felmérték, ahol harmincöt kategóriába sorolva történt meg a folyami hulladékok összegyűjtése – olvasható a közleményben.

A negyedik alkalommal megszervezett, az Energiaügyi Minisztérium támogatásával megvalósult folyótisztító akcióban évenként mintegy egy tonnányi szennyező anyagot gyűjtöttek össze a területről, idén azonban rekord mennyiségű, 1,5 tonna hulladéktól szabadították meg a kanyarulat egy folyamkilométeres szakaszát, néhol a folyótól több mint száz méter távolságra is.

Az összegyűjtött szemét csaknem kilencven százaléka PET-palack, de a területen hatvan kilogramm üveget is találtak az önkéntesek. Az újrahasznosítható hulladékot bebálázták, az olajjal, festékkel, vagy más anyaggal szennyezett hulladékok kommunális zsákokba kerültek.

A közlemény szerint a 2018-ban kutatási céllal létrehozott, 250 négyzetméteres mintaterületen hat éve több mint háromezer darab hulladékot találtak az önkéntesek; ezek legnagyobb arányban fél literesnél nagyobb űrtartalmú PET-palackok és kisebb méretű polisztirol darabok voltak. Idén 722 darab szemetet találtak a mintaterületen, ezek nagyobb része már polisztirol volt, a palackokból most kevesebb feküdt a kijelölt, Natura 2000-es besorolású, ártéri természetvédelmi területen.

A PET Kupa Egyesület a kutatási program folytatását tervezi, így néhány év múlva konkrét következtetéseket lehet majd levonni az ártéri terület szennyeződésének mechanizmusáról és összefüggéseiről – közölték.

Február végén Szolnokon cselekedtek a környezetvédők

A környezetvédők február végén Szolnokon segítettek. Mint írják: régi partnerünk, az Arany János Aranyvízitúra kereste meg őket, hogy a Tisza áradása elképesztő mennyiségű hulladékot hozott magával.

Így három petkalóz velük összefogva, a Szolnoki Városüzemeltetési Kft és a Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság - Kötivizig támogatásával, azonnal vízre szállt, hogy kézzel és gereblyék segítségével gyűjtsék az árvíz által hozott és fák közé szorult hulladékot.

Kis területen – többnyire a Tiszavirág híd alatt - tudtak mozogni, hiszen ahogy a képeken is látható, jelentős mennyiségű hulladékról volt szó.

Mint kiderült: 18 műanyag, 6 üveg, 1 fém, 10 kommunális 10 vegyes zsákot gyűjtöttek össze.

(Fotó: NHKV Zrt.)

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.