Jó hírek a disznódelfinekről

A világ legritkább tengeriemlős-faja még sincs feltétlenül kihalásra ítéltetve. 

2023. június 8., 18:38

Szerző:

A két évvel ezelőttinél valamivel több disznódelfint számláltak össze idén a Kaliforniai-öbölben mexikói, amerikai és kanadai kutatók, akik most abban bíznak, a világ legritkább tengeriemlős-faja még sincs feltétlenül kihalásra ítéltetve, ha a jövőben is folytatják a fajmegőrzési programokat – tájékoztatott a mexikói környezetvédelmi minisztérium helyi idő szerint szerdán.A májusi expedíció során legalább 10-13 példányt észleltek a súlyosan veszélyeztetett tengeri emlősből. A 2021-es számlálás idején mindössze nyolc állatot figyeltek meg. Ez a fejlemény bizakodóvá teszi a kutatókat. 

Két kutatóhajóval és több halászhajó segítségével igyekeztek felkutatni a disznódelfineket május 10. és 27. között. Több olyan eszközt helyeztek el a tengerben, amellyel észlelni tudták az állatok által kiadott hangokat, valamint drónokkal és kifinomult távcsövekkel pásztázták a tengert.

A mindössze másfél méteres disznódelfinek kifejezetten ritkán láthatók, és a Kaliforniai-öböl az egyetlen élőhelyük. A kutatók azt feltételezik, hogy összességében többen is lehetnek annál, mint amennyit az expedíció során most ténylegesen össze tudtak számolni, mert élőhelyük lényegesen kiterjedtebb a vizsgált területnél. A tudósok összesen 61 hangjelzést és 16 vizuális észlelést jegyeztek fel. Egy nőstényt és utódját három alkalommal is látták és lefényképezték egymást követő napokon. 

A Kaliforniai-öbölben sokan illegálisan halásszák az ugyancsak veszélyeztetett kategóriába sorolt totoaba nevű halat, amelynek úszóhólyagját magas áron tudják értékesíteni a kínai feketepiacon. A totoabák csapdába ejtésére kihelyezett hálókba gyakran disznódelfinek is belegabalyodnak. 

Az új kutatás megállapította, hogy a mexikói hatóságok intézkedéseinek köszönhetően több mint 90 százalékkal csökkent a halászhajók száma a disznódelfinek élőhelyén. A jelentés bemutatóján a mexikói haditengerészet egy tisztségviselője elmondta, hogy mérföldenként csaknem 200 betontömböt helyeztek el a védett zónában, amivel sikeresen gátat szabtak a vonóhálók kihelyezésének.

(Kiemelt képünkön a kaliforniai disznódelfin (Phocoena sinus) Fotó: OMAR VIDAL / WWF-OMAR VIDAL / AFP)

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.

Idén tizenkettedik alkalommal valósul meg a TeSzedd!, az ország legnagyobb szemétszedési programja. Az önkéntesek keddtől jelentkezhetnek az április 22-én kezdődő eseményre, melynek során megtisztítják a szűkebb-tágabb környezetüket a környezetkárosító és a tájképet is romboló, illegálisan elhelyezett hulladéktól - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium kedden az MTI-t.