Horgászik? Most segíthet!

Itt a lehetőség, hogy a horgászok is hozzátegyenek a vizes élőhelyek védelméhez.

2023. március 1., 12:19

Szerző:

Szabadidős horgászok segítségét kéri a hazai vizek állapotának felméréséhez az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Vízi Ökológiai Intézetének Vizes Élőhelyek Funkcionális Ökológiai Kutatócsoportja.

A magyar szabadidős horgászok részvételével 2023. februárjában indult Tudós Horgász elnevezésű, országos citizen science projekt elsődleges célja annak megértése, hogy milyen ökológiai hatások befolyásolják felszíni vizeink állapotát, például mikor, hol és milyen tényezők együttállása esetén alakul ki az algavirágzás.

Az Ökológiai Központ most kiadott közleménye szerint a horgászok egy, a projekt számára létrehozott weboldalon és mobilalkalmazásban tudnak adatot szolgáltatni, ahol néhány, felszíni vizeinkhez köthető fontosabb élőlény megfigyelésének dokumentálásával, illetve időről időre megújuló kérdőívek kitöltésével is segíthetik a kutatást. Ezzel mintegy „őrszemként” vonják be a horgászokat vizeink megfigyelésébe, ami lehetővé teszi a kutatók számára ökológiai tudásuk és percepcióik alaposabb megismerését, így remélhetőleg elindulhat velük a párbeszéd a felszíni vizeinkkel kapcsolatos legfontosabb ökológiai kérdésekben.

A vizek állapota az intenzív használat és terhelés miatt nagyon gyorsan és folyamatosan változik, a változás szabad szemmel is látható jelei például az algásodás, jellegzetes fajok eltűnése vagy akár újak megjelenése, valamint ennek következménye lehet bizonyos fajok túlzott elszaporodása is.

A kutatók az utóbbi évtizedben felismerték, hogy a hivatásos halászok mellett a szabadidős horgászok helyi ökológiai ismeretei is hozzájárulhatnak a vizes élőhelyek megőrzéséhez, és az itt végzett tudományos kutatásokhoz, mivel rendszeresen kint vannak a természetben, és hol tudatosan, hol önkéntelenül, de folyamatosan megfigyelik az élővilágot.

A projekt honlapján, a Tudós Horgász oldalon további információk találhatók a kutatás és a célkitűzések részleteiről, a kép- és adatszolgáltatás pontos módszertanáról, az alkalmazás használatáról, valamint megtekinthető két, Csuja Imre színművész által narrált tájékoztató videó is.

(Képünkön jelenet a Horgász pácban (Ni vu, ni connu) című, 1958-ban forgatott francia filmvígjátékból. A főszerepben Louis De Funes, rendező: Yves Robert.)

Tegnap 17:21

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.