Egy hét alatt harmadszor ért el melegrekordot a Föld

A héten harmadszor dőlt meg a világ napi átlaghőmérsékletének rekordja: csütörtökön a keddi rekordot is meghaladó, 17,23 Celsius-fokot mértek a Maine-i Egyetem tudósai.

2023. július 8., 08:55

Szerző:

A globális csütörtöki átlaghőmérséklet magasabb lett, mint a keddi 17,18 fokos korábbi rekord. A szerdai eredmények megegyeztek a kedden elért csúcshőmérséklettel, amely megdöntötte az egy nappal korábban, július 3-án, hétfőn mért 17,01 fokos napi átlaghőmérsékleti értéket. Ez utóbbi is rekordot jelentett, mivel meghaladta az add

Az egyetem kutatói műholdas adatok és számítógépes modellek segítségével követik nyomon a Föld állapotát. Az értékek egyelőre nem hivatalosak.    

A tudósok általában sokkal hosszabb - hónapos, éves, évtizedes - méréseket használnak a Föld melegedésének követésére, a napi rekordok azonban jól jelzik, hogy a klímaváltozás eddig példátlan mértéket öltött.    

A kutatók hónapok óta figyelmeztetnek, hogy az idei év rekordmeleg lehet a nagyrészt a fosszilis tüzelőanyagok égetésével melegedő légkör okozta klímaváltozás miatt.  

Szakértők szerint ezek a napi melegrekordok a közeljövőben várhatóan újra meg újra megdőlnek majd, mert a globális átlaghőmérséklet rendszerint július végéig, augusztus elejéig még folyamatosan emelkedik. Idén már június eleje óta megfigyelhetők szélsőségesen magas hőmérsékletek, feltehetően már a most jelentkező El Nino légköri jelenség előjeleként.

(Kiemelt kép: fényvédő ruhát viselő turisták forró, kánikulai időben keresik fel a Tienanmen teret Pekingben, Kínában 2023. július 5-én. Fotó: ImagineChina / Imaginechina via AFP)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.