Magyaroszágon számos forrásvíz, gyógyvíz lelőhely van, mutatjuk, hol találja ezeket

Köztudott, hogy Magyarország ásványvizekben gazdag ország, ám nem csak ásványvizeink, hanem forrásvizeint, gyógyvizeink is kiváló minőségüek, és a legtöbbjük ingyen hozzá is férhető ellenőrzött kutakon vagy forrás-lelőhelyeken.

2024. október 8., 17:30

Szerző:

Magyarország vízben gazdag ország: termálvíz, ásványvíz, forrásvíz és gyógyvíz is található hazánk terülén.  A vizek gyógyító hatását az ókortól kezdődően ismerték és elismerték az itt élők. A vízek a legtöbb esetben ingyen is hozzáférhetők, ám egy kiadós ivókúra előtt, jó, ha megismerjük azt, hogy melyik víz milyen problémák kezelésére alkalmas.

Mit takarnak a fogalmak: ásványvíz, forrásvíz, gyógyvíz?

Ásványvíznek nevezzük a föld mélyéről származó és minimum 1000 mg/l természetes ásványi anyagokat tartalmazó vizet, amely káros anyagokat nem tartalmaz. 

Forrásvíznek nevezzük a felszín alatti vizek feltöréseiből származó vizet, amelyek átmenetet képeznek a felszín alatti és a felszíni vizek között. A források jelentős része védett területen található, hiszen hegyvidéki és dombsági erdeink – ahol a források zöme fakad – sok esetben országosan védett és/vagy Natura 2000-es területen találhatók. Érdekesség, hogy a forrásvíz sokkal tovább hideg marad, mint bármilyen más víz, és ugyanolyan hőmérsékleten tárolva is hűvösebb érzés inni, mint más vizeket. Másrészt a legfontosabb előnye, hogy nem tartalmaz szervetlen ásványi anyagokat.

A gyógyvizek tudományosan alátámaszthatóan az egészségre pozitív hatással bíró ásványvizek, melyeket az illetékes hatóságok – gyógyhatásukat vizsgálandó – megfelelő teszteknek vetettek alá.

A gyógyvizek kémiai és biológiai összetételük alapján fejtik ki jótékony hatásukat a különböző betegségekben: főként a mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedésekben, meddőségben, sport- és más sérülések utókezelésében, érszűkületek egyes formáiban, és idült bőrbetegségekben.

Hol találunk ezekre a vizekre?

Az iható források listáját ezen az oldalon lehet elérni.

lkalikus vizek: 

Gyomor- és bélhurut, gyomorsavtúltengés, légúti hurut.

Bükkszék, Gyopárosfürdő, Gyula, Mezőtúr, Szeged, Szécsény, Szolnok

 

Brómos-jódos vizek: 

Reuma-, nőgyógyászati-, bőrbetegségek, ivókúrában a pajzsmirigybetegségekre.

Debrecen, Hajdúszoboszló, Pesterzsébet, Sóshartyán

Földes-meszes vizek (kalcium-, magnézium-, hidrogén-karbonát)

Reumatikus, szív- és gyomorbetegségek.

Budai fürdők (Gellért, Lukács, Rudas), Esztergom, Mohács, Székesfehérvár

 

Kénes vizek: 

Reumás betegségek, egyes bőrbetegségek.

Balf, Bogács, Harkány, Mezőkövesd

Kloridos (konyhasós) vizek

Reumatológiai és női szervek betegsége, ivókúraként nyálkahártyák hurutos megbetegedéseiben.

Debrecen, Eger, Hajdúszoboszló, Karcag, Sárvár, Gyopáros, Nyíregyháza-Sóstó

 

Radonos, kénes vizek:

Fájdalomcsillapító hatás, befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését és az anyagcserét.

Budai fürdők (Imre, Gellért, Rudas) Eger, Hévízi-tó, Miskolctapolca

 

Szénsavas vizek:

Reumás betegségekre

Balatonfüred, Bükkszék, Csopak, Kékkút, Répcelak

Szulfátos (keserűvíz) vizek

Gyomor-, bél-, máj-, epebetegek ivókúrájára, hashajtásra

Kelenföld, Budaörs

 

Vasas vizek:

Ivókúraként, több szervre.

Parád, Moha

(Kiemelt képünk: Páfrányos-forrás Parádsasvár közelében. Fotó: Szántai Edina/168.hu)

A túltervezés és túlvásárlás miatt több tízezer forintunk landol a kukában. Mutatjuk, mi az a 15 bőségteremtő szabály, amivel gazdagíthatja saját magát.

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az Országos Vízügyi Főigazgatóság közös, a Hidrológiai Közlönyben megjelent tanulmánya szerinte egyértelműen látszik a Balaton sótartalmának növekedése.

Hétfő éjjel jelent meg az a kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amelyben január elsejétől betiltja az erkélynapelem telepítését Magyarországon a kormány. A jogszabály a szélerőművek telepítésénél is új szabályokat léptet hatályba.