Az elromlott elektromos készülékek javítását forszírozza az Európai Parlament

Az Európai Parlament kedden elfogadta tárgyalási álláspontját arról a javaslatról, amellyel az EU igyekszik megerősíteni a fogyasztók jogát az elektromos termékeik javításához. A képviselők szinte egyhangúlag, 590 igennel (a magyar szavazatokkal együtt), 15 nem és 15 tartózkodás mellett fogadták el a szöveget.

2023. november 21., 16:13

Szerző:

Az EP közleménye alapján a törvényes jótállási időszakon belül az eladóknak előnyben kellene részesíteniük a javítást, ha az olcsóbb vagy azonos költségű, mint az áru cseréje, kivéve, ha a javítás nem kivitelezhető vagy a fogyasztónak kényelmetlen. A képviselők azt is javasolják, hogy a termék javítása egy évvel hosszabbítsa meg a garanciát – írja a Telex.

A fogyasztóknak joguk lenne a garancia lejárta után is kérni a javítást olyan termékeknél, mint a mosógépek, porszívók, okostelefonok és kerékpárok.

A képviselők azzal tennék vonzóbbá a javítást, hogy a gyártók a javítás idejére adjanak egy cserekészülékeket. Ha egy terméket nem lehet megjavítani, felújítottat ajánlhatnának fel helyette. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: ThisisEngineering RAEng / Unsplash.com)

Geológiai és statikai vizsgálatok elvégzése után csütörtöktől újra látogatható a Rám-szakadék. A turistaútvonal egyirányú, azon csak felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába lehet haladni - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt.