Az elromlott elektromos készülékek javítását forszírozza az Európai Parlament

Az Európai Parlament kedden elfogadta tárgyalási álláspontját arról a javaslatról, amellyel az EU igyekszik megerősíteni a fogyasztók jogát az elektromos termékeik javításához. A képviselők szinte egyhangúlag, 590 igennel (a magyar szavazatokkal együtt), 15 nem és 15 tartózkodás mellett fogadták el a szöveget.

2023. november 21., 16:13

Szerző:

Az EP közleménye alapján a törvényes jótállási időszakon belül az eladóknak előnyben kellene részesíteniük a javítást, ha az olcsóbb vagy azonos költségű, mint az áru cseréje, kivéve, ha a javítás nem kivitelezhető vagy a fogyasztónak kényelmetlen. A képviselők azt is javasolják, hogy a termék javítása egy évvel hosszabbítsa meg a garanciát – írja a Telex.

A fogyasztóknak joguk lenne a garancia lejárta után is kérni a javítást olyan termékeknél, mint a mosógépek, porszívók, okostelefonok és kerékpárok.

A képviselők azzal tennék vonzóbbá a javítást, hogy a gyártók a javítás idejére adjanak egy cserekészülékeket. Ha egy terméket nem lehet megjavítani, felújítottat ajánlhatnának fel helyette. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: ThisisEngineering RAEng / Unsplash.com)

A továbbra is növekvő globális károsanyag-kibocsátást drasztikusan, 2030-ig évente 7 százalékkal kell csökkenteni ahhoz, hogy a felmelegedés ne haladja meg a 2015-ös párizsi megállapodásban rögzített 1,5 Celsius-fokot – áll a Világgazdasági Fórum Klímabajnok Vállalatvezetők Szövetsége és a Boston Consulting Group (BCG) által kiadott tanulmányban.