Egyelőre megmenekülhet a balatonaligai magaspart

Egyelőre nem épülhetnek tovább a balatonaligai magaspartra tervezett hatszintes társasházak.

2023. február 16., 08:34

Szerző:

Elrendelte a Pécsi Törvényszék a balatonaligai magaspartra tervezett öt társasház építésének felfüggesztését az Aligai Fürdőegyesület (AFE) kezdeményezésére – szúrta ki a civil szervezet Facebook-oldalán a Hvg.hu.

Az AFE azonnali jogvédelem elrendelését kérte annak érdekében, hogy a 105 lakást tartalmazó épületek január 31-én megkezdett építkezése – amely az aligai löszfal megbontását is tartalmazza – ne folytatódhasson. A bíróság ezt megadta, így a magaspart egyelőre megmenekült.

Az egyesület által közzétett végzés kimondja, hogy a magaspart megbontásának környezeti hatása minden egyéb körülménytől függetlenül megállapítható, közvetlenül érinti azt a közérdeket, amelyet a bíróságnak, mint védendő értéket figyelembe kellett vennie.

Az ügy valószínűsíthetően bírósági perrel fog folytatódni – tette hozzá az AFE.

A szervezet azt is megjegyezte, hogy az illetékes Balatonvilágosi Önkormányzat rendkívüli testületi ülést hívott össze, a polgármester pedig olyan előterjesztés nyújtott be, amely szerint nem kívánnak perbe lépni a magaspart megőrzésének érdekében.

„Pedig a magaspart menthető, még nincs késő, kérjük a balatonvilágosi képviselők támogatását!”

– írták.

Az aligai magaspartra tervezett hatszintes társasházak a Club Aliga-beruházás elemei közé tartoznak. A civilek szerint a projekt törvénysértő, mivel az lakóépületetek kivitelezését foglalja magába, nem pedig turisztikai fejlesztéseket, amire a vonatkozó kormányrendeletet egyébként lehetőséget ad.

(Kiemelt kép: a balatonaligai magaspart. Fotó: Aligai Fürdőegyesület Facebook-oldala)

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.