A klímakatasztrófa több mint 165 milliárd dollár kárt okozott az Egyesült Államokban

Több mint 165 milliárd dollár kárt okoztak az Egyesült Államokban tavaly a jelentősebb időjárási katasztrófák, derült ki egy kedden közzétett szövetségi jelentésből, amely alátámasztja az éghajlatváltozás felerősödő hatását.

2023. január 10., 19:34

Szerző:

Ez a harmadik legmagasabb adat azóta, hogy az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) 1980 óta nyomon követi az ilyen időjárási eseményeket. A 2022-es év messze legnagyobb károkat okozó eseménye, a szeptember végén Floridában pusztító Ian hurrikán volt. amely 112,9 milliárd dollár kárt okozott.

A két ennél több kárt okozó év a 2005-ös volt, amikor a Katrina hurrikán csapott le az Egyesült Államok déli részén, valamint a 2017-es. Ez utóbbi évben a Harvey és Irma hurrikánok tomboltak Texasban és Floridában. A NOAA számításaiban szerepel az épületekben, infrastruktúrában keletkezett kár, a vállalkozások jövedelemkiesése, de még a mezőgazdaságban keletkezett veszteség is, viszont nem foglalja magába az egészségügyi vagy más közvetett költségeket.

A múlt év második legköltségesebb természeti eseménye az Egyesült Államok nyugati és középső részét sújtó hőhullám és aszály volt, amelynek számlája több mint 22 milliárd dollár volt. Az Egyesült Államokban tavaly mintegy 18 olyan időjárási katasztrófa történt, amelynek kárértéke egyenként meghaladta az 1 milliárd dollárt, ami egyben a harmadik év, amelyben a legtöbb ilyen katasztrófa történt - 2020 és 2021 után.
 

A felmérések szerint 1980 és 2022 között évente átlagosan nyolc ilyen súlyú katasztrófa történt. Amennyiben csupán az elmúlt öt évet nézzük, az átlag 17,8 eseményre emelkedik évente.  A NOAA szerint az éghajlatváltozás felerősíti bizonyos típusú időjárási események gyakoriságát és intenzitását, ideszámítva az aszályokat, a hosszabb tűzvészes évszakokat és az emelkedő tengerszintet, amelyek súlyosbítják a viharok során fellépő áradásokat.

A Christian Aid december végén közzétett elemzése szerint globális szinten is az Ian hurrikán volt messze a legköltségesebb katasztrófa a múlt évben. A NOAA jelentése szerint az Egyesült Államokban azonosított 18 katasztrófa valamivel kevesebb mint 500 ember halálát okozta. A 165 milliárdos összeg még néhány milliárddal emelkedhet, mivel a december végén az Egyesült Államok északi részét sújtó szélsőséges hideghullám költségeit még nem sikerült teljes egészében megbecsülni.

A jelentés csak a nagyobb katasztrófákat vette figyelembe, az időjárási eseményekhez kapcsolódó teljes költség még magasabb lehet, ha a kisebb katasztrófákat is hozzászámítják. A legnagyobb katasztrófák azonban az ügynökség szerint az évek során egyre nagyobb arányt képviselnek (2022-ben az esetek mintegy 85 százalékát). A katasztrófáknak az éghajlatváltozás miatt megnövekedett gyakorisága mellett a költségek növekedése részben a lakosság számának (és így a vagyon felhalmozódásának) növekedésével függ össze a veszélyeztetett területeken, így a tengerpartokon.

 A NOAA kiemelte: egyre nagyobb szükség van arra, hogy arra összpontosítsunk, hol és hogyan építkezünk, és arra, hogy az infrastruktúrát a 21. századi éghajlatnak megfelelően utólagosan átalakítsuk.

(Fotó: OSH EDELSON / AFP)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.