2010 óta nem volt akkora olajkatasztrófa Amerika partjainál, mint most

Szakértők szerint 26 ezer hordónyi olaj folyt ki a Mexikói-öbölben. 

2023. november 24., 16:16

Szerző:

Egy tenger alatti csővezeték megrepedése miatt 26 ezer hordónyi, azaz két olimpiai méretű úszómedence térfogatának megfelelő mennyiségű olaj folyt ki a Mexikói-öbölben, Louisiana közelében – írja a Bloomberg híradása alapján a Portfolio. Számos olajipari vállalat tengeri kitermelését leállították a Deepwater Horizon katasztrófa óta a legsúlyosabbnak nevezett olajkiömlés miatt, például az Occidental, a W&T Offshore és a Talos Energy-ét. A termelési szünet napi mintegy 62 000 hordónyi kiesést jelent.

Az infostart azt írja, ha a tegnap történt olajszivárgás valóban olyan nagyságrendű volt, mint jelenleg gondolják, akkor ez lehet a legjelentősebb ilyen jellegű incidens 2010 óta, amikor a BP Deepwater Horizon fúrótorony katasztrófája miatt 3,2 millió hordó olaj ömlött ki Louisiana partjainál. Ha a szivárgás paramétereit megerősítik, akkor ez lenne a 11. legsúlyosabb ilyen eset az Egyesült Államok történetében. Amíg meg nem találják a szivárgás forrását és el nem végzik a szükséges javításokat, addig az érintett vállalatoknak tilos újraindítaniuk a szivattyúzást.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MOHAMMED HUWAIS / AFP)

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

Az elmúlt fél évben jelentős mennyiségű csapadék hullott le Magyarországon, a talaj pedig számos helyen telítődött, nem szivárgott el a víz, ami kedvez a tenyészőhelyek elterjedésének, illetve a szúnyogok szaporodásának – mondta az InfoRádióban Sáringer-Kenyeres Tamás entomológus a szúnyoginvázió kapcsán.