Zsófia durvább volt, mint Yvette

Az elmúlt hónapban jóval több csapadék hullott, mint egy átlagos májusban. A sokévi átlaghoz képest több mint fél Celsius-fokkal hűvösebb és némileg szelesebb is volt az idei május – közölte sz Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője hétfőn az MTI megkeresésére.

2014. június 3., 07:58

Lakatos Mónika tájékoztatása szerint az 1971–2000-es időszak átlagában a májusi csapadék 62,1 milliméter volt. Ehhez képest 2014 májusában az Országos Meteorológiai Szolgálat automata mérőhálózatában országos átlagban 90 milliméter körüli csapadékot mértek. A magasabban fekvő területeken 150-160 milliméternyi eső hullott, de az Észak-Dunántúl alacsonyabban fekvő területein és a dél-alföldi régióban is bőséges volt a csapadék. A legtöbb eső a meteorológiai szolgálat kiskunhalasi állomása környezetében hullott, ott az elmúlt hónapban 195 milliméternyit regisztráltak. Volt, ahol a május közepén tomboló Yvette ciklonban néhány nap alatt is több eső esett, mint a havi átlag. Berettyóújfalun viszont a 40 millimétert sem érte el a májusi csapadék.

Országos átlagban idén májusban 15 szeles napot regisztráltak, az átlagos napi szélmaximumok is meghaladták a sokéves átlagot. A legszelesebb régiók a Dunántúl északi és középső területei voltak. Ott néhol tíz napon át is viharos (60 kilométer/óránál erősebb) széllökéseket mértek.

A májusi országos átlaghőmérséklet 15,2 fok volt. Ez az érték 0,6 fokkal marad el az 1971–2000-es átlagtól. A legalacsonyabb hőmérsékletet május 6-án Nyírlugoson mérték, mínusz 1,6 fokig hűlt a levegő. A legmelegebb május 23-án Körösszakálon volt, 31,7 fok.

A hónap közepén elérte az országot egy ciklon, amely országszerte heves zivatarokat és jelentős mennyiségű csapadékot hozott. A május 14. és 16. között tomboló Yvette ciklonban az Alföld déli részén több helyen 60 milliméternél is több eső hullott. Kiskunhalason például ebben a néhány napban 63,4 milliméternyi eső esett. Emellett több állomáson 100 kilométer/órát meghaladó, a Kab-hegyen 141 kilométer/órás széllökést rögzítettek a meteorológusok.

A meteorológiai szolgálat éghajlati szakértője szerint az Yvette okozta esőzés és szélvihar a 2010-ben Zsófia névre keresztelt ciklonban mért országos szél- és csapadékrekordokat nem múlta felül.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.