Jövőre beindul a légitaxi szolgáltatás

A jövő évi párizsi olimpián a tervek szerint a városon belül légi taxival is lehet majd utazni, a projekt azonban még jóváhagyásra vár. Arról még nincs döntés, hogy az innovációt véglegesítik-e a francia fővárosban.

2023. szeptember 24., 11:21

Szerző:

A Volocopter öt vertiporton lesz elérhető. Ezek megépítését ebben a hónapban megkezdik.

A párizsi régió hatóságai által támogatott Austerlitz uszály vertiport mellett a Volocopter a két nagy párizsi repülőtéren, a párizsi helikopterkikötőn és a Saint-Cyr-l’École-i repülőtéren légi taxi infrastruktúrát épít. Minden vertiportban egy-három fel- és leszállási hellyel rendelkező utasterminálok kerülnek kialakításra – írja a go2fly.hu.

„Jelentkezni kell a check-in pultnál, hogy tudjuk, az adott utas a megfelelő személy a megfelelő időben. Körülbelül 5 perccel az indulás előtt megkérjük az utasokat, hogy szálljanak be a légi taxiba. Át kell menni egy biometrikus kapun, és utána már be is lehet szállni” – közölte a Skyports európai infrastruktúráért felelős vezetője, Damian Kysely.

Öt párizsi légikikötő fogadhat majd utasokat. Az egyik a belvárosban van, konkrétan egy uszályon a Szajnán.

Ami a gyártókat illeti, Párizs választása a Volocopterre és annak kétüléses repülőgépére esett. A gyártás megkezdése az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség mihamarabb remélt engedélyétől függ.

(Kiemelt kép: a 2023. június 18-án készült fényképen a Volocopter légitaxi, a „Volocity” látható a Párizs–Le Bourget repülőtéren a Nemzetközi Párizsi Repülőkiállításon. Fotó: JULIEN DE ROSA / AFP)