„Vitázik a világ ifjúsága”

„A demokráciának olyan emberekre van szüksége, akik kritikus kérdéseket tesznek fel, akik megmondják a véleményüket”, olvasható a nemzetközi verseny felhívásában. Erre tanítják a magyar fiatalokat évek óta – a németek. Az idei döntőben, Rigában, a magyar Ryan Anna érvelt a legmeggyőzőbben, és megnyerte a német nyelvű vitavetélkedő nemzetközi döntőjét.

2015. október 28., 10:36

A projekt közép- és kelet-európai fiatalokat nevel a demokrácia tiszteletére, türelemre, értelmes vitakultúrára, a másik fél álláspontjának megismerésére, megértésére, és arra ösztönöz , hogy társadalompolitikai kérdéseket kritikus szemmel vizsgáljanak. Mégpedig igencsak időszerű kérdéseket: az előző vitákban arról volt szó, eltiltsák-e a közterületen való életvitelszerű tartózkodást, illetve arról, kívánatos-e szélsőséges politikai pártok betiltása. Az évente rendezett vitaversenyen a magyarok mellett a három balti ország, Csehország, Lengyelország, Ukrajna és Oroszország diákjai vesznek részt. A vetélkedőre – a felkészítő tanárok támogatásával – a 10. osztálytól nevezhetnek tanulók, akik legalább B2 szintű nyelvtudással rendelkeznek. Az idei magyar döntőt Ryan Anna az állami tankönyv-monopólium bevezetése ellen érvelve nyerte, és a második helyezett Dörner Csengével, a Német Nemzetiségi Gimnázium diákjával képviselte Magyarországot a lettországi nemzetközi döntőben. Ott idén is időszerű kérdésről vitáztak: kötelezően érvényes legyen-e az Európa Tanács tagállamai számára, hogy évente minimális létszámban menekülteket fogadjanak be? Huszonnégy percük volt érveikkel meggyőzni a zsűrit. A lett Nemzeti Könyvtár termében közel négyszáz vendég hallgatta a vitázókat. Ryan Anna és Dörner Csenge a menekültek meghatározott létszáma mellett érvelt, a cseh František Posolda pedig ellene. A vitából a 18 éves Ryan Anna került ki győztesen, őt szorosan követte František Posolda a második, Dörner Csenge a harmadik helyen.

A viták németül folynak, így a diákok nem csak gyakorolhatják, fejleszthetik is nyelvtudásukat. Nem is kevesen: évente a nyolc országból mintegy kétezren indulnak a vetélkedőn, amelynek hazai fordulói után a két legjobb kerül a nemzetközi döntőbe. A versenyt Magyarországon 2010 óta rendezik, azon ebben a tanévben 16 iskolából több mint 450 tanuló vett részt.
„A résztvevők nagymértékben hozzájárulnak az egységes Európa megteremtéséhez, hiszen ők jelentik a jövőt” – méltatta a projektet köszöntő beszédében Edelgard Bulmahn, a Bundestag (szociáldemokrata) alelnöke.

Németországról további írásokat a www.ger-mania.hu honlapon olvashat.