Világszenzáció a varázsüveg

Kripa Varanasi, a Massachusetti Műszaki Egyetem professzora és kutatócsapata olyan bevonó-réteget fejlesztett ki, mely, ha az üvegen belül kerül elhelyezésre, az üveg tartalmát maradéktalanul kifolyatja, legyen az ketchup vagy más élelmiszeripari termék.

2012. június 19., 13:21

A LiquiGlide elnevezésű termék nemcsak az élelmiszer, hanem az olajipart is meghódíthatja, felhasználása révén uis nem keletkezik hulladék, illetve pl. a kőolaj könnyebben utaztatható akár nagyobb távolságokra is - írja az

utajovobe.eu.

A bevonó-réteg érdekessége abban áll, hogy se nem szilárd, se nem folyékony, egyfajta ”strukturált folyékony borítás”, mely kizárólag szerves anyagok ötvözete. Összetétele alapján is megfelel a legszigorúbb amerikai élelmiszeripari szabványoknak, jogszabályoknak, így már tömegtermelésre is alkalmas.

Kripa Varanasi számításai szerint az élelmiszeriparban akár egymillió tonna ”maradvány” is megtakarítható, mely, ha az üvegben marad, jelentősen hozzájárul a környezet terheléséhez, szennyezéséhez.

Arról a hírek nem szóltak, hogy pl. a vegyipar hogy használhatja fel az új találmányt fogkrém, hajzselé, tusfürdő kinyerése kapcsán, de a megoldás nyilvánvalóan ott is alkalmazható.

Természetesen hét lakat alatt őrzik az összetételt tartalmazó dokumentumokat, a találmány titokvédelem alatt áll. Ennek ellenére remélhetőleg, minél hamarabb elterjed a világon!