Világháború meglepetésekkel

2014. március 17., 19:13

A második világháború százezres szakirodalmában folytonosak a meglepetések. Abban sincs igazán konszenzus, hogy mikor kezdődött. Európában persze rávágjuk: 1939. szeptember 1-jén, a danzigi Westerplatte bombázásakor. És 1941. június 22-én, a Barbarossa-hadművelettel. Ám vannak ázsiai történészek, akik szerint mindez a vész 1931-ben indult, amikor Japán megtámadta Mandzsukuót.

Annyi bizonyos, hogy a második világháború iszonyatos emberáldozata (több mint 62 millió halott!) és anyagi rombolása már megjelent 1938-ban Kínában, amikor a japán hódítók ellen harcoló Csang Kaj-sek, a „nemzeti erők” vezénylő tábornoka kíméletlen parancsot adott a Sárga-folyó gátjainak felrobbantására. 800 ezer megfulladt, éhen halt áldozat, 6 millió hajléktalan róható fel neki! Az európaiak által nem igazán ismert távol-keleti háború végéig csak kínaiból úgy húszmillió pusztult el.

Nyugat-Európában mindez szordínósabban kezdődött. 1939. szeptember 3-án Londonban a kancellárián megállították az óramutatókat 11-nél, s ráírták: újraindítás Hitler veresége után. Addig „megáll az idő”...


Ekkor még a francia hadsereg sem rettent meg a kilátásoktól. Nem tudták, milyen sokba fog kerülni nekik, hogy a csapatok mozgatásához nem használtak rádió adó-vevőket (amelyek viszont a német páncélosokba be voltak építve), de a főparancsnokság a morál javítása érdekében mint kommunikációs csodafegyvert felléptette a katonák előtt Édith Piafot, Josephine Bakert, Maurice Chevalier-t.

A villámháború során a nácik lerohanták Hollandiát is (1940). Az ott száműzetésben élő II. Vilmos császár táviratban gratulált a Harmadik Birodalom Führerének, s kifejezte: reméli, sor kerül a monarchia visszaállítására is. „Micsoda idióta!” – minősítette a Kaisert hajdani katonája, Hitler őrvezető.

A franciák teljes zavarodottságát a korabeli párizsi pletykákon is lemérhetjük. Beszélték például, hogy a németek alagutat ástak Svájc alatt (!) egészen Toulouse-ig, így megkerülvén alulról a Maginot-vonalat. Mások úgy tudták, s terjesztették: a nácik értelmi fogyatékosokból állítottak fel öngyilkos egységeket, és az elfoglalt nagyvárosokban vetik be őket. Nyolcmillió francia menekül délre.

1940 októberében a Führer a spanyol vezérrel, Franco caudillóval tárgyal. Az Azori-szigetekre szeretne hajózási és repülőbázist telepíteni. Hatezer kilométeres hatótávolságú bombázókról álmodozik, hogy azok révén az Egyesült Államokat is veszélyeztethesse. Ám az óvatos (és hálátlan!) diktátor nem áll kötélnek, hát a Führer csalódottan „jezsuita disznónak” bélyegzi.

Veszélyes fajankó

1940 novemberében még virul a német–szovjet szövetség. A Wehrmacht zenekara az Internacionálét játssza a vörös zászlókkal feldíszített Anhalter pályaudvaron Molotov érkezésekor. A házigazda Ribbentrop külügyminiszter, „ez a különlegesen veszélyes fajankó” – amint egy családtagja meghitten minősítette.

1941-ben, a japánok hawaii légitámadásának idején az USA hadereje szinte jelentéktelen, 200 ezer fő. A háború során 8 milliósra turbózzák fel.

1941 októberében már javában dörögnek a fegyverek a keleti fronton. Az idősebb, vallásos ukránok nagyon megörültek a német páncélosokra festett fekete keresztnek: azt hitték, az istentelenek ellen maga a hit jött el vasba öltözötten, s valamiféle antibolsevista kereszteshadjárat kezdődik.

Hitler csapatai csakhamar Moszkva alá érnek. Lenin holttestét (a szükséges tartósítószerekkel együtt), valamint a cári kincseket és az aranytartalékot Tyumenybe evakuálják. A kiürülő fővárosban ittas emberek fosztogatnak, a spekulálók a párttagsági igazolványaikat égetik, a rendőrök eltűntek a terekről. Sztálin az NKVD osztagait tűzparanccsal vezényli az utcára.

Az antibolsevista politikus, Churchill felismeri a szövetségkötés szükségességét, és így teszi le a garast: „Ha Hitler a poklot támadná meg, akkor is szólnék néhány jó szót az ördögről az alsóházban.”

1942-re az Egyesült Államok hadiipara és katonasága rákapcsol. Egy brit tábornok megfogalmazása szerint „az amerikai hadsereg nem megoldja a problémákat, hanem átgázol rajtuk”.

Ezzel szemben a fagyos keleti fronton a megszállóknak nincs megfelelő téli ruhájuk, a német katonák lefűrészelik a halottak lábát, és a tűz felett megolvasztva feszegetik le róla a csizmát.

Afrikában még nyomul Rommel. A számító boltosok Alexandriában már beszerezték a Mussolini-, Hitler-képeket, készülvén a hatalomváltásra. Ebben spekulálnak azok az egyiptomi katonatisztek is, akik az angolok elleni felkelést szervezik. Egyiküket úgy hívják: Anvar Szadat...

1942 augusztusa, szeptembere Sztálingrádé. Csujkov szovjet tábornok kimondja: „Az idő: vér!” A német 6. hadsereget bekerítik és felmorzsolják. A katlanba zárt katonák iránti „tiszteletből”, szolidaritásból Hitler megtiltja a parancsnokságon a pezsgő és a konyak fogyasztását. (Mindent a hazáért, ugye...)

A győztesek is szenvednek: számos szovjet katona nem bírja a háború pszichológiai terhét. Csak Sztálingrádnál 13 ezret végeztek ki gyávaságért, dezertálásért. Előtte le kellett vetkőzniük, hogy a mundért ne szaggassák meg a golyók, és majd mások is használhassák... Sztálin városánál a szovjet csapatok vesztesége 1,1 millió fő, ebből félmillió a halott.

Az SS megállapítja: a Vörös Hadsereg ideológiai indoktrinációja erőteljesebb, mint a Wehrmachté. Pedig 1943 februárjában a berlini Sportpalastban azt kérdezte Goebbels a jelenlévőktől: „Totális háborút akartok?” És igen volt a válasz!

Skorzeny akcióban

1942/43-ra már kiformálódnak az „élettérrel” kapcsolatos végső német tervek. A Herrenvolk vezetői a hajdani kolonizációs politika (Drang nach Osten) folytatásaként az Urálig érő birodalommal számolnak, amelyen belül autópályák kötik össze az új városokat, mintafalvakat és gazdaságokat. Az árja, fegyveres német telepeseket szolgálnák a helybeli helóta földművelők. A Krím félsziget lenne a német Riviéra, az üdülőövezet neve is poétikus: Gotengau.

Csak az volt a kérdés: honnan vegyenek a kivérzett birodalomban ennyi német telepest?

1943-ra a Távol-Keleten a helyzet megváltozott. 1941-ben még légi fölényt harcoltak ki a gyors Mitsubishi Zero vadászgépek. Ám a japán technikai előnyt megtörték az új, amerikai fejlesztések. A véres ütközetekben a fanatizált japánok nem az európai logika mintái szerint működtek. Hiteles források bizonyítják: a járhatatlan erdőkbe, megközelíthetetlen szigetekre zárt egységek az ellátási elégtelenségek miatt olykor megszegték az emberevés tabuját is, amint – reménytelen helyzetben – maguk ellen is fordultak a szeppuku, a harakiri, azaz az önmegsemmisítés révén.

Ugyanitt az amerikai tüzér dandártábornokról, Wingate-ről hivatalosan is feljegyezték, hogy igencsak különc módra élt, ápolatlanul, meztelenül sétálgatott, rágógumi helyett nyers fokhagymát rágott, a zokniján szűrette át a teáját, nyakában pedig láncon nagy ébresztőórát hordott... Normális körülmények között bolondnak nézhették. Itt, a háború irracionalizmusában az irreguláris hadviselés mestereként tisztelték.

1943 júliusában, a kurszki csatában aztán látványosan megmutatkozott a hadiszerencse fordulata. A szövetségesek észak-afrikai győzelme, a szicíliai és itáliai partraszállás, a csendes-óceáni ütközetek, a sztálingrádi csata nyomán itt vált világossá, hogy a tengelyhatalmak vesztésre állnak.

Az „örök városban” is felismerte ezt a Fasiszta Nagytanács: a Ducét, a „vezért” puccsal félreállítják, és bezárják egy nehezen megközelíthető hegyi szállodába a Gran Sassón. Hitler azonnal le akart dobni egy hadosztálynyi ejtőernyőst Rómára, mert arra gyanakodott, hogy a Vatikán és a szabadkőművesek közös összeesküvése (!) buktatta meg Mussolinit. A lefogott tartózkodási helyének feltalálására még látnokok bevetését is engedélyezte... Az olasz vezért végül az a „Sebhelyesarcú”, a Skorzeny nevű SS-tiszt „szabadítja ki”, aki majd Budapesten 1944. október 15-én foglyul ejti Horthy kormányzó egyetlen fiát.

De ez már egy másik történet, más meglepetésekkel.

Bölcs István

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.