Kör alakú városokban többször esik az eső

Egy új tanulmány elsőként vizsgálja a város alakjának a csapadékra gyakorolt hatását a szárazföldi és tengerparti környezetben.

2022. május 16., 18:30

Szerző:

A kutatók megállapították, hogy a háromszög alakú városokban esik a legkevesebb eső, a négyzet- vagy kör alakú városokhoz képest. Úgy vélik, hogy a szél és az időjárás kölcsönhatásba lép a városi környezet alakjával – írja a Blikk.

Az Earth's Journalban megjelent új kutatás azt vizsgálta, hogy egy város alakja befolyásolhatja-e az időjárást? Ez az első ilyen jellegű felmérés arra vonatkozóan is, hogy a városi csapadék mennyire tér el a szárazföldi és a tengerparti területeken tapasztaltaktól.

A kör alakú, négyzet alakú és háromszög alakú városokat (mint például Dallas, New York és Los Angeles) vizsgálva összehasonlították az időjárás-kutatási rendszerek eredményeit, valamint a légáramlatok szimulációit, hogy megtudják, hogyan befolyásolhatja a város alakzata az időjárást. Ezt a városon kívüli területekkel is megtették a szárazföldön és a partvonalak mentén.

Az eredmények azt mutatták, hogy az alak befolyása nagyobb a tengerparti városokban, mivel a városból érkező levegő kölcsönhatásba lép a tenger felől érkező szelekkel. A kör alakú városokban esett a legtöbb csapadék, 78,6 százalékkal több, mint a háromszög alakú városokban.

A szerzők azonban megjegyzik, hogy ezek az eredmények nem véglegesek, hiszen még vizsgálják a város alakjának hatását is különféle szélviszonyok között. Egyelőre arra a következtetésre jutottak, hogy érdemes ezt a tanulmányt figyelembe venni a fenntartható és rugalmas várostervezés szempontjából, különösen a terjeszkedés alatt álló városok számára.

(Kiemelt képünk illusztráció. Kicsavarja az erős szél egy férfi kezéből az esernyőjét New Orleans francia negyedében 2019. július 12-én, a Barry névre keresztelt trópusi vihar érkezésekor. Fotó: MTI/EPA/Dan Anderson)