Okozhat-e a Covid-vakcina HIV/AIDS-változatokat?

Újabb konteó kering a vakcina mellékhatásairól. 

2022. február 11., 11:23

Szerző:

Hamis internetes állítások alaptalan kapcsolatot sugalltak a COVID-19 vakcinák és a HIV, az AIDS-et okozó vírus között – írja az Euronews.

A félrevezető bejegyzések azt állítják, hogy a koronavírus elleni oltások a nem rokon vírus új változatainak megjelenését idézik elő. A félretájékoztatás a HIV-tesztek iránti nagyobb globális tudatosság mellett terjedt el olyan országokban, mint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok.

A COVID-19 vakcinák és az AIDS között semmilyen klinikai bizonyíték nem mutat kapcsolatot, és a globális egészségügyi hatóságok elutasították az állításokat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megismételte, hogy a koronavírus elleni vakcinák biztonságosak és hatékonyak, és hogy bármilyen kockázat rendkívül ritka.

Számos online felhasználó tévesen azt állította, hogy a COVID-19 vakcinák egy új betegséget, az úgynevezett „vakcinával szerzett immunhiányos szindrómát” vagy „VAIDS”-t hoznak létre.

A kifejezésre utaló hozzászólások széles körben terjedtek a Facebookon, a Twitteren és a Redditen, miközben a Google keresőkben a „VAIDS” kifejezésre vonatkozó keresőkifejezések is megnőttek az elmúlt napokban.

Sem a WHO, sem az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) nem dokumentált semmilyen „VAIDS” néven ismert betegséget.

A WHO szóvivője az Euronewsnak elmondta, hogy egyetlen „megbízható forrás” sem tette közzé a „VAIDS”-ről szóló állításokat, és a jelentéseket félretájékoztatásnak bélyegezte.

Más online felhasználók tévesen kapcsolatot feltételeztek a COVID-19 vakcinák és a Hollandiában nemrég felfedezett új HIV-változat között. A HIV VB-változata azonban önmagában nem új, és a feltételezések szerint jóval a koronavírus elleni vakcinák létezése előtt keletkezett.

(Kiemelt képünk illusztráció: Olasz egészségügyi dolgozók a Moderna koronavírus elleni vakcinájával oltanak az olaszországi Rómában lévő oltóközpontban 2021. március 17-én. Fotó: Bloomberg | Alessia Pierdomenico)