Végpusztulás: azért marad az emberiség után egy fekete doboz

Azért, mert valószínűleg az apokalipszis után nem sok bizonyíték maradna a létezésünkre. 

2022. június 27., 13:03

Szerző:

Mit hagy maga után az emberi civilizáció az összeomlása után? Nagy valószínűséggel nem sok olyan bizonyítékot hagynánk hátra, amely a civilizációnk fejlettségére utalna, az sem derülne ki mi vezetett a bukáshoz. 

Az egyik kutatócsoport ezen szeretne változtatni.

Egy hatalmas, elpusztíthatatlan dobozt építenek, amely tudományos adatokat rögzít, hogy betekintést nyújtson a jövő civilizációinak abba, hogy pontosan hogyan esett el az emberiség,

írja a futurism.com.

A Föld fekete dobozának nevezett projekt egy hatalmas acél monolit lesz, amelyet Tasmania egyik távoli pontjára telepítenek. Hasonlít a fekete dobozokhoz, amelyeket arra terveztek, hogy túléljék a repülőgép-baleseteket, és értékes adatokkal szolgáljanak a nyomozóknak arról, hogy mi vezetett a katasztrófához. 

A projekt a Tasmania Egyetem kutatói, a Clemenger BBDO marketingügynökség és a The Glue Society kreatív ügynökség együttműködésének köszönhető. A csapat tervei szerint a doboz rögzíti majd az éghajlati adatokat, például a légköri CO2-szintet, a tenger hőmérsékletét és az energiafogyasztási szinteket. Ezenkívül összegyűjti a  vonatkozó információkat, például a hírcímeket és a közösségi média bejegyzéseit is. 

(Fotó: Facebook)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.