Több mint 150 időjárási rekord dőlt meg egyetlen évszak alatt

Az éghajlatváltozás miatt gyakoribbá és hevesebbé váltak a szélsőséges időjárási jelenségek.

2014. március 12., 05:53

Több mint 150 időjárási rekord dőlt meg Ausztráliában az idei nyáron, amely hőhullámokat, aszályokat, viharokat és erdőtüzeket hozott magával.

A helyi klímatanács által hétfőn kiadott jelentés a meteorológiai adatokat elemezve arra figyelmeztet, hogy az éghajlatváltozás miatt gyakoribbá és hevesebbé váltak a szélsőséges időjárási jelenségek.

A jelentésből kiderült: Sydneyben 27 éve nem volt ilyen forró a déli féltekén decembertől februárig tartó nyár, Adelaide-ben pedig előfordult, hogy tizenegy napon át 40 Celsius-fok fölött volt a hőmérséklet. Canberrában húsz napon át 35 fok feletti hőség tombolt, míg Melbourne-ben – ahol a nagy meleg az ausztrál nyílt teniszbajnokságban is fennakadásokat okozott – mérték a legforróbb 24 órát 35,5 fokkal – számolt be róla a Híradó.hu.

Queensland szövetségi állam 45 és Új-Dél-Wales 38 pontján a mérések kezdete óta jegyzett legszárazabb nyár volt az idei.
Az extrém időjárás hozzájárult az erdő- és bozóttüzek terjedéséhez, így volt ez Victoria államban, ahol februárban 280 ezer hektárnyi terület égett le.

A szélsőséges időjárási jelenségek hatásainak megfékezése érdekében a klímatanács sürgette az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklését. A szakértők kulcsfontosságúnak nevezték a mostani évtizedet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A tanács emlékeztetett arra, hogy Ausztrália az elmúlt 15 évben szenvedte meg a mérések kezdete óta feljegyzett nyolc legforróbb nyarat.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.